Turistički pokusni kunići na Mallorci: "Dobro nam došli. Svi izgledate lijepo i zdravo"

Nijemci ne mogu bez svog omiljenog otoka Mallorce. No zbog koronakrize otok je mjesecima bio nedostupan. Sada je prvi pokusni kontingent odletio na Baleare.

AUTOR: DW
OBJAVLJENO: 17.06.20 u 16:48
OSVJEŽENO: 17.06.20 u 16:48
https://bit.ly/2N8VaQ5
Na ulicama Mallorce je još uvijek neobično tiho. Umjesto vreve i buke iz kafića i s plaža zrakom se razliježe zvučna kulisa koronakrize: cvrkut ptica. Staklena vrata hotela su još uvijek zaštićena zavjesama, posvuda leže naslagane ležaljke.
No nekoliko ulica udaljen od rive leži hotel Riu Concordia ispred kojeg je prilično užurbano.

Grupa novinara, uglavnom iz Njemačke, čeka prvi kontingent njemačkih turista koji su u sklopu projekta vlade Baleara još i prije službenog otvaranja otoka za turiste, 21.lipnja, poslani na Mallorcu. Ovi turisti bi trebali kao pokusni kunići isprobati kako izgleda turizam u vrijeme korone. 

"Svi izgledate zdravo"

Prvi turisti su tu, ispred recepcije se stvara mali red, svakom gostu se mjeri temperatura. Recepcioner šalama na njemačkom sa španjolskim naglaskom pokušava opustiti neuobičajenu atmosferu: "Dobro nam došli. Svi izgledate lijepo i zdravo".

Njemački turisti zahvaljuju suzdržanim smijehom. Među njima je i Olaf Gruß, iskusni Mallorca turist i ljubitelj nogometa. Na svom omiljenom otoku prati redovito velika nogometna događanja. Tako je i ove godine htio pratiti Europsko prvenstvo. No ono je otkazano a i barovi uzduž poznate Meke njemačkih turista, plaže koja je u Njemačkoj poznata kao Ballermann, zjape prazni. "Od Ballermanna nije ostalo ništa", sjetno govori Groß. Ballermann je kroz godine postao sinonimom za masovni turizam i masovna opijanja njemačkih turista na Mallorci i u posljednje vrijeme je izazvao mnoge negativne reakcije lokalnog stanovništva. No sada je korona "počistila" zloglasnu plažu.

Njemački turisti su pomalo umorni od leta pod zaštitnim maskama i ispunjavanja silnih formulara. No Olaf nije požalio što je pristao biti dijelom pokusnog kontingenta njemačkih turista, program kojeg su zajednički organizirali njemački turistički div TUI i vlada Baleara. "Pomalo je uzbudljivo. Gotovo kao kad je pao Berlinski zid", kaže Groß. 

Dana Meier i Markus Fuchs su si sve to skupa zamislili mnogo napornijim. Nakon što su spontano bukirali ovo putovanje rodbina je tu njihovu odluku opisala kao "jako hrabru". "Ali nismo požalili. Sve je OK", kaže par na putu prema stanici za iznajmljivanje automobila.

Švedski stol s konobarom

Među one koji se najviše raduju prvom kontingentu turista je i Luis Menor, vlasnik jednog restorana preko puta samog hotela. "Ja sam već bio ispred hotela i prve goste sam pozdravio pljeskom", kaže ovaj ugostitelj. On kaže da ti ljudi za njega nisu samo turisti nego prijatelji i gosti koji dolaze svake godine.

Ugostiteljska svakodnevica je postala kompliciranija: jelovnik se preko QR coda učitava na mobitel, jedaći pribor mora biti zasebno upakiran u plastične vrećice a broj stolova je drastično smanjen kako bi se poštivala pravila razmaka.

U obližnjem hotelu je situacija slična: na švedskom stolu nema samoposluživanja nego poslužuje konobar, u salu za jedenje se ulazi sa zaštitnom maskom. "Malo se osjećamo kao pokusni kunići", kaže jedna od njemačkih turistica iz prvog kontingenta. Ali i ona je, kao i njezin suprug, zadovoljna. Već su uz bazen popili prvo pivo. 

Bez "partijanja"

No ovaj pokusni projekt turističke branše i lokalne politike ne izaziva svuda na otoku oduševljenje. "mnogi strahuju da bi s turistima mogao doći i drugi val zaraze", kaže Biel Barcelo, voditelj građanske inicijative "Ciutat de s´Arenal". "Mnogi su naravno sretni da se vraćaju turisti od kojih ovaj otok živi. No zabrinutost je prisutna. Stupanja zaraze je trenutno u Njemačkoj viši nego kod nas", kaže.

Jedan od onih koji je s buketom cvijeća dočekao prve goste je i Peter Wackel, koji inače njemačke turiste živom glazbom zabavlja u jednom od "party barova" uzduž Ballermanna. "Inače se u sezoni dnevno rukujem i s po 500 gostiju", kaže pomalo sjetno. On će još malo pričekati s rukovanjem i penjanjem na pozornicu jer vlada Baleara je barove i diskoteke zatvorila do daljnjega. Peter će se zato vratiti korijenima i raditi ono što je radio prije 20 godina kada je tek stigao na otok: pjevati po plažama. Svakodnevica na Mallorci, koju nazivaju i 17. njemačkom saveznom pokrajinom, se još nije vratila.

Izvor: DW, 17. juni 2020. godine