Slavorum: 13 najboljih skijališta u Bosni i Hercegovini koje možete posjetiti ove zime

Ako ste ljubitelji zimskih sportova ili volite snijeg svakako trebate posjetiti najpopularnija skijališta u BiH

AUTOR: Dragana Krčum
OBJAVLJENO: 12.12.16 u 12:32
OSVJEŽENO: 12.12.16 u 12:32
https://bit.ly/2Xn9M5J
Poznata je činjenica da je Bosna i Hercegovina planinska zemlja, te da ponekad vrijeme zna biti jako hladno. 1984. godine su u Sarajevu održane i Zimske olimpijske igre. Centralna Bosna je najbrdovitiji dio države, u njoj se nalaze poznate planine poput Vlašića, Čvrsnice i Prenja. Istočna Bosna je također bogata planinama poput Trebevića, Jahorine, Igmana, Bjelašnice i Treskavice, tako da nije iznenađenje što u posljednje vrijeme dolazi do procvata skijaškog turizma na ovim mjestima.

Ako ste ljubitelji zimskih sportova ili jednostavno volite snijeg, onda svakako trebate posjetiti neke od najpopularnijih skijališta u BiH, za Slavorum piše Dragana Krčum.

Skijalište Jahorina  je smješteno u istoimenom planinskom lancu u Dinaridima južno od Sarajeva. Olimpijski centar Jahorina raspolaže s 25 kilometara skijaških staza.

1984. godine se na ovom skijalištu održalo takmičenje u ženskom spustu. U ovom olimpijskom centru postoje i cross-country staze, kao i drugi sportski objekti. Također možete pronaći veliki broj hotela, apartmana, barova i klubova.

Kupres ima na raspolaganju 13 km dugu stazu za skijanje i snowboarding. Postoji veliki izbor hotela i drugih smještajnih mogućnosti. Noćni život u Kupresu je veoma bogat, tako da ljudi svih godina mogu pronaći ono što im odgovara.

Skijalište Babin Do-Bjelašnica je smješteno u kantonu Sarajevo. Naselje je izgrađeno za potrebe Olimpijskih igara. Na raspolaganju ima 14 km duge staze za skijanje i snowboarding. U samom mjestu postoji bogat izbor restorana, klubova, wellness & spa centara, kao i drugih aktivnosti povezanih sa zimskim radostima.

Skijalište Risovac se nalazi u parku prirode Blidinje. Osim bogate gastro ponude i smještajnih mogućnosti, na ovom mjestu možete posjetiti srednjovjekovne nekropole, pješačiti oko platoa ili posjetiti Blidinje jezero.

Malo polje - Igman je planina u središnjoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se direktno na jugozapadu Sarajeva, okružuje planinu Bjelašnicu i dio grada, Ilidžu.

Tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, Igman je ugostio natjecanja u alpskim i nordijskim sportskim disciplinama. Kada je vrijeme lijepo, s Igmana se može vidjeti sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Raduša postaje sve popularnija ski-destinacija za odmor ljubitelja slobodne vožnje. Odmaralište se može pohvaliti motelom i restoranom na visini od 1720m, odakle se pruža spektakularan pogled. 5 ski liftova je u funkciji.

Vlašić je planina koja se nalazi u samoj sredini Bosne i Hercegovine. Zbog odličnih smještajnih kapaciteta, mogućnosti skijanja, snowboardinga i drugih zimskih sportova, Vlašić predstavlja najpopularniju destinaciju u zimskim danima u BiH. Vlašić također nudi jako bogat noćni život. Osim po skijanju, Vlašić je poznat i po proizvodnji sira, tornjacima i   Pramenka ovcama.

Ostrelj (Bosanski Petrovac) je samo 12km udaljen od Bosanskog Petrovca. Rimski car Klaudije je izgradio cestu kroz Ostrelj 47/48 godine p.n.e. i još uvijek možete posjetiti ostatke te ceste. Skijalište Ostrelj i njen zimski centar u ponudi imaju različite skijaške staze, među kojima je nekoliko staza za skijaško trčanje, vožnje kočijom i za planinarenje.

Kozara je nacionalni park koji je proglašen zaštićenim 1967. godine. Planinarsko društvo "Ljubijski Rudar" nudi iznajmljivanje skijaške opreme, časove skijanja, smještaj i ugostiteljske usluge.

Na planini Javor se nalazi mali ski centar Igrišta, koji nosi naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine na 1406 m/nv. Ski centar se nalazi na samom magistralnom putu od Zvornika prema Sarajevu, između Vlasenice i Han Pjeska. Izgrađen je za vrijeme Olimpijade u Sarajevu kao pomoćni centar. Smještajni kapaciteti se svode na dva hotela, no centar nudi mnogo mogućnosti za zabavu.

Ski centar Rostovo se nalazi 12 kilometara od Bugojna. Etno selo Babići je popularna destinacija na ovom skijalištu, u svojoj ponudi imaju sve aktivnosti vezane za skijanje, noćno skijanje, ski barove. Osim toga, također nude zanimljiv izbor smještaja: možete birati između hotela i autentičnih planinskih kuća za odmor u etno selu.

Rujište se nalazi u općini Mostar, Bosna i Hercegovina. Skijalište održava Snježna kuća Rujište, koja u ponudi ima sve neophodne pogodnosti i u kojoj možete probati sve domaće specijalitete.

Rekreacijski centar "Brusnica" se nalazi na istočnom dijelu planine Vranica, u općini Fojnica. Centar raspolaže s 5 kilometara staza različitih kategorija, od rekreativnih do takmičarskih, a osim toga se mogu pohvaliti s bogatim izborom smještaja, ski barova i mogućnosti planinarenja.

Za Front Slobode prevela Esma Klico