Rusija: Uspješno lansiran svemirski teleskop Spektr-RG

Spektr-RG uspješno je stigao do orbite za parkiranje, a za tri mjeseca trebao bi biti na svom odredištu.

AUTOR: Associated Press; BBC
OBJAVLJENO: 13.07.19 u 19:55
https://bit.ly/2YBtJS4
Ruska svemirska agencija potvrdila je da je ruska raketa Proton-M uspješno lansirala vrhunski svemirski teleskop u orbitu nakon što je lansiranje bilo odgođeno nekoliko dana.

Roscosmos je rekao da je teleskop naziva Spektr-RG uspješno stigao u tzv. orbitu za parkiranje, privremenu orbitu za satelite i druge svemirske sonde, nakon što je u subotu napustio Zemljinu orbitu na putu svojoj konačnoj destinaciji – Lagrangeovoj L2 točki, izvještava Associated Press.

Lagrangeove točke su jedinstvene pozicije u Sunčevom sustavu u kojima objekti mogu održati svoj položaj u odnosu na Sunce i planete Sunčevog sustava.

Spektr-RG teleskop je zajednički pothvat s Njemačkom koji će mapirati nebo pomoću rendgenskih zraka u dosad neviđenoj mjeri, piše BBC. Znanstvenici kažu da će im ove informacije pomoći istražiti veliki dio nepoznate površine Svemira i nadaju se da će Spektr-RG pružiti svježe spoznaje o njegovom ubrzanom širenju.

Očekuje se i da će Spektr-RG tijekom svog radnog vijeka detektirati oko tri milijuna supermasivnih crnih rupa.

Točka L2 udaljena je od 1.5 milijuna kilometara od Zemlje i idealno je mjesto za teleskope poput Spektr-RG. Ako sve dobro prođe, teleskop će do ove točke doći za tri mjeseca i postati prva ruska svemirska letjelica koja će raditi van Zemljine orbite nakon sovjetskog razdoblja.


Prevela: Ružica Ereš