Na današnji dan: Trinity - Testirana prva atomska bomba

Ukupna radioaktivnost u Zemljinoj atmosferi porasla je na razine koje su čak zasjenile černobilsku katastrofu

AUTOR: Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization
OBJAVLJENO: 16.07.19 u 09:43
https://bit.ly/2Yz0647
Dana 16. srpnja 1945. godine, nuklearni test pod nazivom "Trojstvo" (Trinity) gurnuo je čovječanstvo u tzv. nuklearno doba. Prva nuklearna bomba eksplodirala je u Novom Meksiku, na testnom području Alamogorda.

Nazvan "gadget", implozijski uređaj baziran na plutoniju oslobodio je 19 kilotona energije i stvorio krater širok preko 300 metara.

"Nikad prije se nije dogodilo ništa slično. Svjetlost je bila nevjerojatno jaka. Cijela zemlja je bila osvijetljena intenzitetom svjetlosti koji je bio jači od podnevnog sunca", rekao je general T. F. Farrell.

Američki napori u razvoju nuklearnog oružja bili su potaknuti strahom da će to prije njih učiniti nacistička Njemačka. Otto Hahn, njemački kemičar i dobitnik Nobelove nagrade zajedno s Fritzom Straßmannom i Lisom Meitner, proziveli su prvu nuklearnu fisiju na svijetu krajem 1938. godine. Nakon tog otkrića, Albert Einstein je poslao psimo predsjedniku SAD-a, Rooseveltu, i upozorio ga na prijetnju koju predstavlja njemački program nuklearnog naoružanja.

"Ukoliko bi jedna ovakva bomba eksplodirala tijekom prijevoza brodom u luci, uništila bi cijelu luku s okolnim područjem", stoji u pismu Alberta Einsteina.

Njemačka je doista provela nuklearna istraživanja, ali samo nekoliko znanstvenika je radilo na tom zadatku. Njihovi napori su uglavnom bili neuspješni i smenjeni su nakon 1942. S druge strane, Sjedinjene Američke države uložile su neograničene ljudske i industrijske resurse u projekt Manhattan. Njegovo sjedište bilo je u novoosnovanom nuklearnom postrojenju u Los Alamosu u Novom Meksiku. Robert Oppenheimer vodio je skupinu od 6,000 znanstvenika.
 
"Sada sam ja postao smrt, uništavač svjetova", Oppenheimer je citirao Hindu Scribture, Bhagavad Gitu pod dojmom eksplozije "Trojstva".

Ukupna radioaktivnost u Zemljinoj atmosferi porasla je na razine koje su čak zasjenile černobilsku katastrofu.

Tri tjedna poslje testa, 6. i 9. kolovoza 1945. godine, SAD baca atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, pri čemu izravno ubija tisuće nedužnih civila, a mnogi od njih su umirali godinama poslije, od posljedica radijacije.

Trinity je bio prvi od preko 2000 nuklarnih testova koji su se proveli diljem svijeta, među kojima ih je 1000 bilo u SAD-u, piše CTBTO. Ovi testovi su uzrokovali velike količne radioaktivnosti u Zemljinoj atmosferi.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT), zabranjuje sve oblike nuklearnih ispitivanja. Sjedinjene Države bile su prva zemlja koja je potpisala ovaj ugovor 1996. godine. Danas je, međutim jedna od osam zemalja koje ga moraju ratificirati prije nego stupi na snagu. Ostali su Kina, DNR Koreja, Egipat, Indija, Iran, Izrael i Pakistan.


Prevela: Ružica Ereš