Najnovija prezentacija Elona Muska otkriva planove za Neuralink

Musk je iznio ambiciozni okvirni plan za Neuralink. On tvrdi kako će u budućnosti ova tvrtka moći riješiti sve vrste urođenih bolesti i poremećaja mozga pomoću čipova koje će u mozak ubacivati roboti.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 19.07.19 u 10:17
https://bit.ly/2YuofIY
Tvrtka Elona Muska, Neuralink, u utorak je održala javnu prezentaciju s novim informacijama o budućim pothvatima. Događaj se mogao pratiti putem live-streama na YouTubeu, a sada je dostupan i na službenoj stranici tvrtke.

"Iako će trebati neko vrijeme, uspjet ćemo postići simbiozu s umjetnom inteligencijom", rekao je Musk tijekom svoje prezentacije. On vjeruje da će njihova tehnologija uspjeti pronaći lijek i rješenje za bolesti mogza te da će zaustaviti jaz između umjetne i ljudske inteligencije.

Za to će biti potreban samo sićušni čip koji čita živčane impulse.

"Glavni razlog održavanja ove prezentacije je regrutacija", započeo je Musk svoje predavanje. "Želimo najtalentiranije ljude na svijetu i to je primarna svrha ovoga". Muskova tvrtka traži stručnjake iz područja neuroznanosti, optike, strojarstva i drugih struka koje su navedene u prezentaciji, koju možete pogledati u našoj galeriji.

Musk je posebice naglasio to da Neuralink neće ostvariti svoj potencijal preko noći. "Postoji mnogo toga što možemo napraviti, ali sve će se to odvijati jako sporo", rekao je.

Nije samo Musk održao predavanje na ovom događaju. I predsjednik Neuralinka Max Hodak u svom je govoru otkrio da nije mislio da je Neuralink moguća stvar, ali Musk ga je uvjerio. "Morate biti vrlo oprezni kada želite reći Elonu Musku da nešto nije moguće. Ako to i učinite, bolje vam je da je u pitanju nešto što je nemoguće po zakonima fizike, inače ćete ispasti glupi", našalio se Hodak.

Tijekom svog govora, Musk je iznio ambiciozni okvirni plan za Neuralink. On tvrdi kako će u budućnosti ova tvrtka moći riješiti sve vrste urođenih bolesti i poremećaja mozga pomoću čipova koje će u mozak ubacivati roboti.

"Mnogo toga možemo napraviti za liječenje poremećaja mozga", tvrdi Musk.

To će se raditi tako da će roboti umetati sićušne niti veličine neurona u naš mozak kroz vrlo sitan rez.

"Robot će promatrajući kroz mikroskop umetati svaku elektrodu zasebno, zaobilazeći krvne žile. Ovaj proces neće uzrokovati nikakve vidljive ozljede".

Neuralinkov specijalno izrađeni robot će "vrlo nježno" provoditi umetanje ovih niti. Cijela opetacija bi uključivala samo rez od dva milimetra koji bi bio proširen na osam milimetara za potrebe umetanja čipa.

Neuralink naposljetku želi pojednostaviti ovaj proces na razinu laserskog uklanjanja dioptrije. Međutim, kako piše The New York Times, Hodak tvrdi kako bi sada ovaj proces iziskivao totalnu anesteziju i bušenje nekoliko rupa u lubanji.

Važno je napomenuti da će ovo sučelje biti bežično, a Musk ga je usporedio s Bluetooth tehnologijom.

"Sve što opažate, osjećate, čujete i razmišljate, to je sve akcijski potencijal i rad moždanih vijuga, odnosno impulsa", rekao je Musk. To je ono što Neuralink sustav prati i bilježi. "Naš je cilj prikupljati podatke iz što više neurona i stimulirati neurone u različitim dijelovima mozga".

Za to su dizajnirali čip veličine 4x4 milimetra s tisuću elektroda. Trenutačno je najbolji ekvivalent ovomu Parkinsonov čip za duboku moždanu simulaciju koji ima deset elektroda, rekao je Musk.

Prema tome, ako je sve što Musk tvrdi istina, prva verzija Neuralink čipa trebala bi imati za 1000 puta veći potencijal od trenutnog najboljeg sustava.

Drugi cilj Neuralinka je apstraktniji, a dotiče se sve većeg problema straha velikog broja stručnjaka od opasnosti koje bi umjetna inteligencija mogla predstavljati.

"Pored rješavanja bolesti mozga, cilj nam je i ublažavanje egzistencijalne prijetnje umjetne inteligencije". Musk kaže kako je ova tematika dio planova Neuralinka za "stvaranje dobro usklađene budućnosti" u kojoj nećemo postati robovi umjetne inteligencije.

Tvrtka je odlučila "osigurati budućnost čovječanstva zajedno s umjetnom inteligencijom", prenosi Interesting Engineering.

"Čak i u slučaju benigne umjetne inteligencije, ona će nas kapacitetom ostaviti daleko iza sebe", tvrdi Musk. "A nadajmo se da će biti benigna!" naglasio je. Musk je jedan od brojnih stručnjaka koji je potpisao peticiju za regulacije protiv razvoja umjetne inteligencije za ubijanje.

Osnivač Neuralinka smatra da nam je najbolje držati korak s umjetnom inteligencijom, a ne kaskati za njom. "Uz visokopropusno sučelje mozak-računalo, mislim da bismo mogli 'zajedno' napredovati", rekao je. "Možemo imati efektivnu mogućnost spajanja s umjetnom inteligencijom, a to je vrlo važno".

Budući da Musk prati internetsku i popularnu kulturu, uvidio je strahove ljudi da bi Neuralink ili bilo koja druga velika tvrtka koja se bavi stvaranjem umjetne inteligencije, mogli dovesti do apokalipse u stilu filmova Matrix ili Terminator, i strahove da bi mogla dovesti do jake centralizacije moći.

"Ovaj čip nije obavezna stvar, sami birate da ga stavite ukoliko to želite", razjasnio je Musk.

Govorio je i o važnosti zajedničkog funkcioniranja limbičkog sustava i korteksa u našem mozgu. Neuralink će, kako kaže Musk, učinkovito pridruživati treći sloj ovoj suradnji – a to je digitalna superinteligencija. Taj sloj donekle, kaže on "već imamo: to su naši pametni telefoni, naši laptopi i drugi uređaji. Ali oni imaju svoja ograničenja".

Musk tvrdi da Neuralink uskoro namjerava provoditi istraživanja na ljudima. "Nadamo se da ćemo do kraja iduće godine provesti prvi test na ljudima".

Ova neurotehnološka tvrtka je nakon ove prezentacije objavila i prvu bijelu knjigu s detaljima svojih istraživanja, koja se tek treba pregledati.

Bliži li nam se singularnost? Neuralink i dalje ima neke prepreke na tom putu, prva od kojih je odobrenje FDA, zatim testiranja na ljudima, kao i odobrenje znanstvene zajednice za ova istraživanja i planove.


Prevela: Ružica Ereš