Kina u lipnju premašila brojku od milijun punionica za električne automobile

Kina postaje dominantno svjetsko tržište zahvaljujući velikoj želji kineskih građana da kupuju električne automobile.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 21.07.19 u 12:43
https://bit.ly/2YzSP3G
Zaokret Kine k električnim vozilima doveo je do ekspanzije broja punionica u cijeloj zemlji.

Kako tvrdi Savez za promicanje infrastrukture za punjenje električnih vozila, broj punionica premašio je milijun. Xinhua, službena novinska agencija Narodne Republike Kine, ovaj Savez je izjavio da su punionice zabilježile godišnji rast od čak 69,3%.

Od ukupnog broja punionica za automobile oko 412.000 je javnih, a 590.000 privatnih. Samo prošle godine Kina je napravila 140.000 novih javnih punionica za električne automobile, a na mjesečnoj bazi se otvaralo otprilike 11.700 punionica, prenosi Interesting Engineering. Prema kineskim izvješćima, glavnih deset područja za punionice uključuju gradove Peking, Šangaj, Tianjin, zatim pokrajine Jiangsu, Guangdong, Shandong, Zhejiang, Hebei, Anhui i Hubei.

Porast broja punionica dolazi istovremeno sa smanjenjem prodaje novih vozila. Prema Kineskom udruženju proizvođača automobila, ukupna proizvodnja u lipnju je iznosila oko 1,895 milijuna automobila, što je mjesečni pad od 2,5% te od 17,3% u odnosu na prošlu godinu. Od prošle godine do danas Kina je proizvela oko 12,132 automobila, što predstavlja pad od 13,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Jedina svijetla točka bila su nova vozila koja iziskuju punionice. Kinesko udruženje proizvođača automobila kako tvrdi da je proizvodnja ovih automobila u lipnju dosegla 134.000 jedinica, čime ostvaren godišnji porast od čak 56,3%. Prodane su 152 tisuće vozila, čime je zabilježena 80% veća prodaja u odnosu na prošlu godinu. Električna vozila su u lipnju ove godine doživjela porast od 106,7% u odnosu na mjesec lipanj prošle godine, a prodaja hibridnih vozila porasla je za 2,2%. Proizvodnja automobila s pogonom na gorive ćelije je još uvijek niska, ali se povećava za 14.6 puta godišnje.

Iako u svijetu postoji utrka za prvim mjestom u proizvodnji i prodaji električnih vozila, Kina sve više postaje dominantno tržište električnih automobila u svijetu zahvaljujući velikoj želji kineskih građana da kupuju električne automobile. Kako su pokazala ovogodišnja izvješća, Kinezi su vlasnici oko 35% električnih automobila prodanih u svijetu. Vjeruje se da će do kraja ove godine biti kupljeno oko milijun električnih vozila u ovoj zemlji.

Tomu pomaže i činjenica da je kineska vlada odlučila potpuno se posvetiti i ulagati u električna vozila, davati poticaje proizvođačima koji proizvode električna vozila i odlične ponude potrošačima koji ih kupuju.


Prevela: Ružica Ereš