Personalizirane kapsule: Nova tehnologija 3D printanja više lijekova u jednu kapsulu

Specijalno proizvedena kapsula Multiply Labsa sadrži nekoliko odjeljaka, jedan za svaki propisani lijek. Zbog različitih debljina omota ovih odjeljaka, njihova kapsula omogućuje otapanje i otpuštanje lijekova u organizam u točno pravo vrijeme. Svaki odjeljak ponaša se kao zasebna tableta, a njihov se omot razgrađuje i otpušta lijek neovisno o drugim odjeljcima kapsule.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 21.07.19 u 13:25
https://bit.ly/2YBaF6G
Tvrtka za personalizirane farmaceutske proizvode, Multiply Labs, predviđa budućnost u kojoj se pacijenti napokon mogu pozdraviti s gutanjem koktela različitih tableta organiziranih u plastičnim kutijama.

Ovaj startup projekt obećava jednu, jedinstvenu, "printanu kapsulu prilagođenu potrebama svakog pacijenta", stoji u izjavi izvršnog direktora Freda Pariettija na službenoj stranici tvrtke.

Potreba za uzimanjem više vrsta tableta često može otežati praćenje njihova uzimanja. Pored toga, često i ne postoji točno određena doza nekog lijeka pa su liječnici primorani propisati dvije tablete. Ponekad također nije dostupna manja količina od jedne tablete. Primjerice, ako je lijek dostupan samo u tabletama od 50 ili 100 mg, liječnik je primoran prepisati jednu od te dvije tablete? No što ako je ispravna doza lijeka za pacijenta zapravo 65mg? Upotreba standardne tablete dovest će do nedovoljnog ili prekomjernog doziranja lijeka.

Specijalno proizvedena kapsula Multiply Labsa sadrži nekoliko odjeljaka, jedan za svaki propisani lijek. Zbog različitih debljina omota ovih odjeljaka, njihova kapsula omogućuje otapanje i otpuštanje lijekova u organizam u točno pravo vrijeme, prenosi Futurism. Svaki odjeljak ponaša se kao zasebna tableta, a njihov se omot razgrađuje i otpušta lijek neovisno o drugim odjeljcima kapsule.

3D printanje moglo bi omogućiti masovnu proizvodnju ovih kapsula. "Robotička tvornica Multiply Labs iznimno je učinkovita u formiranju i punjenju kapsula svakog pacijenta na zahtjev, a narudžbe se završavaju u roku nekoliko minuta", napisao je direktor Parietti.

Tvrtka će svoju ideju predstaviti na dvjema vodećim konferencijama o farmaceutskim proizvodima ove godine, a jednu od njih organizira američki FDA.


Prevela: Ružica Ereš