Znanstvenici iz Singapura uspjeli stvoriti elektroničku kožu sličnu ljudskoj

Nova elektronička koža bi kroz daljnja poboljšanja mogla imati raznovrsnu primjenu.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 22.07.19 u 13:48
https://bit.ly/2YiLdaH
Tim znanstvenika s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru uspio je stvoriti elektroničku umjetnu kožu koja se ponaša slično kao ljudska i može 'osjetiti' niz taktilnih stimulansa poput temperature, pritiska ili pada nekog objekta u milisekundi i s velikom točnošću i preciznošću. Izvješće o ovom istraživanju objavljeno je ovog mjeseca u časopisu Science Robotics.

Iako je njihov rad neupitno impresivan, slična dostignuća napravljena su i ranije. Štoviše, drugi tim s istog sveučilišta nedavno je izvjestio o tomu da su razvili rastezljivu elektroničku kožu sa sposobnošću 'samoizlječenja', inspiriranu meduzama.

Stariji oblici ove 'kože' većinom prevode podatke iz senzora u nizovima ili sekvencama zbog čega je njihova osjetljivost dosta slabija, piše Interesting Engineering.

Međutim, Wang Wei Lee i njegov tim uspjeli su stvoriti nešto što zovu ACES – Asynchronously Coded Electric Skin (asinkrono kodirana elektronička koža). Ova tehnologija omogućuje brzo prevođenje podataka i informacija primljenih putem senzora (kojih ima više od 10.000) s visokom preciznošću.

Iako već postoje slični izumi, ACES-ov dizajn temelji se na ugrađenim senzorima povezanim isključivo jednom dugom žicom. Ako dođe do oštećenja ili odvajanja nekih senzora u ovoj mreži, ostali mogu nastaviti funkcionirati.

Inspiraciju za ovu umjetnu kožu, znanstvenici su pronašli u promatranju ljudskih živčanih puteva. Tako, svaki ugrađeni senzor može asinkrono prenositi informacije koje prima senzor kroz uzorke impulsa, što se odvija unutar jedne milisekunde i može se porediti s biološkim akcijskim potencijalima. Kada to čini više senzora ili svi, stvara se "potpis impulsa" karakterističan za svaki zasebni senzor.

Autori priznaju kako je rast složenosti računalnih procesa potrebnih za dekodiranje jedna od mogućih negativnih strana njihova izuma, ali da cjelokupni dizajn omogućuje povoljno i učinkovito funkcioniranje senzora.

Nova elektronička koža bi kroz daljnja poboljšanja mogla imati raznovrsnu primjenu, primjerice u robotici (androidi), protetici ili u računalnom hardveru, a to bi moglo dovesti do sve prirodnije interakcije između ljudi i tehnologije, ali i nepoznatih okruženja. Ona bi se također mogla primjenjivati i u industriji zabave, primjerice u budućim kompjuterskim igricama dovodeći do osjećaja da se zaista nalazite u njima.

Bilo kako bilo, riječ je o uzbudljivom znanstvenom i tehnološkom dostignuću čiji daljnji razvoj zasigurno vrijedi pratiti.


Prevela: Ružica Ereš