Prva osoba koja će sletjeti na Mars mogla bi biti žena

"Prva osoba na Marsu mogla bi vrlo vjerojatno biti žena", rekao je NASA-in administrator Jim Bridenstine prošlog petka tijekom konferencije za novinare o prvoj ženskoj svemirskoj šetnji. "Mislim da bi to vrlo lako moglo biti prekretnica", dodao je.

NASA
AUTOR: Space
OBJAVLJENO: 27.10.19 u 17:55
OSVJEŽENO: 27.10.19 u 17:55
https://bit.ly/36aE1xG
Kada NASA ponovno pošalje ljude na Mjesec nakon više od pola stoljeća, jedna će sretna astronautkinja ući u povijest kao prva žena na Mjesecu. Neće proći još dugo nakon toga prije nego što i na Marsu vidimo prvu ženu, koja bi mogla otići na ovaj planet i prije muškaraca, kazao je NASA-in administrator Jim Bridenstine.

"Prva osoba na Marsu mogla bi vrlo vjerojatno biti žena", rekao je Bridenstine prošlog petka tijekom konferencije za novinare o prvoj ženskoj svemirskoj šetnji. "Mislim da bi to vrlo lako moglo biti prekretnica", dodao je.

NASA trenutno nema konkretnih planova za slanje ljudi na Mars – Mjesec je još uvijek prvi prioritet ove svemirske agencije – no, Bridenstine je rekao da bi se prvo slijetanje na Mars moglo dogoditi nekad tijekom 2030-ih. U međuvremenu, privatna tvrtka za svemirske letjelice SpaceX radi na razvoju rakete za kolonizaciju Marsa, kojom bi NASA mogla poslati prve astronaute i astronautkinje na Crveni planet.

"Ukoliko bude po volji moje 11-godišnje kćeri, imat ćemo ženu na Marsu u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je Bridenstine i dodao da tkogod na kraju ode na Mars trenutno vjerojatno premlad da bude izabran da se pridruži NASA-inom astronautskom korpusu. Međutim, žena koja će uskoro postati prvom ženom na Mjesecu vjerojatno će biti izabrana iz trenutne NASA-ine baze aktivnih astronauta i astronautkinja.

NASA još uvijek nije objavila tko će biti prva žena na Mjesecu, ali tko god ona bila, trebala bi sletjeti na Mjesec 2024. godine, piše Space. Planirana misija slijetanja na Mjesec dio je NASA programa Artemis, koji bi trebao prethoditi uspostavljanju trajne ljudske prisutnosti na Mjesecu i oko njega – nešto što bi moglo pomoći pripremanju puta na Mars.


Prevela: Ružica Ereš