Globalni indeks inovacija za 2019. godinu: BiH na 76. mjestu

Kada je riječ o zemljama naše regije, Slovenija je najjača te se našla na 31. mjestu, Hrvatska i Crna Gora su završile na 44. i 45. mjestu, Srbija na 57., a Sjeverna Makedonija na 59. mjestu. Bosna i Hercegovina je ostvarila daleko najslabije rezultate i završila na 76. mjestu.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 07.12.19 u 16:05
https://bit.ly/2PgyPk0
Koja je najinovativnija zemlja na svijetu? To se pitanje može činiti kao nemoguće za odgovoriti, ali srećom, netko je odgovorio za nas. Globalni indeks inovacija sastavlja se i objavljuje svake godine od 2007. i smatra se de facto metodom rangiranja gospodarstava širom svijeta po pitanju inovacija.

Dvanaesto izdanje Globalnog indeksa inovacija izrađuje se svake godine u suradnji Sveučilišta Cornell, INSEAD-a i Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) – specijalizirane organizacije Ujedinjenih naroda.

Pomoću ovog indeksa rangira se 129 gospodarstava svijeta na temelju više od 80 pokazatelja, od tradicionalnih mjerenja poput rezultata istraživanja i razvoja, međunarodnih prijava za patente i zaštitne znakove do stvari poput razvoja aplikacija za mobilne telefone i izvoza visoke tehnologije, piše Interesting Engineering.

"GII nam pokazuje da su zemlje u čijim su politikama prioritet inovacije dostigle značajan rast", rekao je generalni direktor WIPO-a, Francis Gurry. "Rast ekonomskih sila poput Kine i Indije na GII-u transformirao je geografiju inovacija i to odražava namjerne političke akcije za promoviranje inovacija".

Izvješće GII izrađuje se uz pomoć različitih stručnih organizacija kao što su: Konfederacija indijske industrije (CII), Dassault Systèmes - Tvrtka 3DEXPERIENCE, Brazilska podrška za mikro i mala poduzeća (SEBRAE) i Savjetodavni odbor eminentnih međunarodnih stručnjaka.

"Srž izvješća o GII sastoji se od rangiranja inovacijskih sposobnosti i rezultata svjetskih gospodarstava. Prepoznajući ključne uloge inovacija kao pokretača gospodarskog rasta i prosperiteta te potrebu za širokom vizijom inovacija koje se mogu primijeniti u razvijenim i gospodarstvima u nastajanju, GII uključuje pokazatelje koji nadilaze tradicionalna mjerenja inovacija poput razina istraživanja i razvoja", stoji u službenom priopćenju WIPO-a.

Tema ovogodišnjeg GII-a bila je "Stvaranje zdravih života – Budućnost medicinskih inovacija". Posebno su se proučavale medicinske inovacije, uključujući i to kako umjetna inteligencija (AI), genomika i mobilne aplikacije o zdravlju transformiraju prirodu zdravstvene zaštite u nekom gospodarstvu.

Medicinske inovacije su nevjerojatno važne za društva i nacije, po mišljenju kreatora GII-a. "Inovacije u području zdravstva se sada sve više vode podacima (Internet of Things) i umjetnom inteligencijom, i u dijagnostici i u prognozama. Novi izazovi zahtijevaju da im se hitno posveti pažnja iz etičke, socijalne i ekonomske dimenzije. Kako se moć medicinskih odluka udaljava od medicinskih profesija, regulatorni organi, vlade, tvrtke i civilna društva moraju uspostaviti ograničenja u načinu na koji nositelji velikih podataka i naprednih algoritama mogu donijeti ili utjecati na zdravstvene odluke. U nedostatku brze akcije, inovacije u zdravstvu i medicini mogu postati značajan izvor nejednakosti", objašnjava Bruno Lanvin, izvršni direktor u INSEAD-u za Globalne indekse.

Globalni indeks inovacija razvio je skup od ukupno 80 pokazatelja pomoću kojih se vrši rangiranje temalja. Ovi pokazatelji su standardizirani i stvaraju kontinuiranu evaluaciju tijekom vremena. Neke od njegovih glavnih značajki su:

- 129 profila zemalja/ekonomija, uključujući podatke, rangiranja, snage i slabosti.
- 80 tablica podataka za pokazatelje više od 30 međunarodnih javnih i privatnih izvora, od kojih 57 čine 'tvrdi' podaci, 18 složeni podaci i pet anketnih ispitivanja.
- transparentna i ponovljiva metodologija računanja koja uključuje 90% intervala pouzdanosti za svako indeksno rangiranje i analizu faktora koji utječu na godišnje promjene na ljestvici.

Prema GII za 2019. godinu, 20 najinovativnijih zemalja su:

1. Švicarska
2. Švedska
3. SAD
4. Nizozemska
5. Ujedinjeno Kraljevstvo
6. Finska
7. Danska
8. Singapur
9. Njemačka
10. Izrael
11. Južna Koreja
12. Irska
13. Hong Kong (Kina)
14. Kina
15. Japan
16. Francuska
17. Kanada
18. Luksemburg
19. Norveška
20. Island

Na dnu liste našle su se sljedeće zemlje: Nikaragva, Madagaskar, Zimbabve, Benin, Zambija, Gvineja, Togo, Niger, Burundi, Jemen.

Kada je riječ o zemljama naše regije, Slovenija je najjača te se našla na 31. mjestu, Hrvatska i Crna Gora su završile na 44. i 45. mjestu, Srbija na 57., a Sjeverna Makedonija na 59. mjestu. Bosna i Hercegovina je ostvarila daleko najslabije rezultate i završila na 76. mjestu.

"Globalni indeks inovacija ekonomije rangira prema njihovoj inovacijskoj sposobnosti, no, on pruža i vrijedan uvid u dinamiku globalnih inovacija: ističe ekonomije koje su najbolje u inovacijama i one koje su uspješnije u prevođenju ulaganja inovacijskih inputa u dobre rezultate. Lekcije ovih lidera u inovacijama daju korisne smjernice o inovacijskim politikama za druge zemlje", komentirao je Soumitra Dutta, bivši dekan i profesor menadžmenta na Sveučilištu Cornell te jedan od izdavača GII-a.


Prevela: Ružica Ereš