Zadivljujuća panorama Marsa od 1,8 milijardi piksela

Panorama je nastala iz više od tisuću pojedinačnih fotografija snimljenih teleobjektivom Mastcam i pruža zapanjujuće detaljan pregled površine Marsa.

AUTOR: Slash Gear
OBJAVLJENO: 06.03.20 u 14:47
https://bit.ly/3cxCXHv
NASA je objavila panoramsku sliku Marsa najveće rezolucije ikad, koju je snimio njen rover Curiosity. S 1,8 milijardi piksela, ova panorama daje nevjerojatan pregled površine Marsa, otkrivajući regije koje uključuju obruč kratera Gale, u kojem se rover nalazi, kao i kratera Slangpos, grebena Vera Rubin i dio planine Aeolis Mons.

Panorama je nastala iz više od tisuću pojedinačnih fotografija snimljenih pomoću Mastcam teleobjektiva. Zbog položaja fotoaparata ne vidi se cijeli rover. No, druga panorama sa 650 milijuna piksela izrađena je od slika snimljenih objektiva srednjeg formata. Taj objektiv snimio je fotografije niže rezolucije, ali je uspio uključiti i cijeli rover u konačnu panoramu.

Panorama od 1,8 milijardi piksela omogućuje zumiranje na veće udaljenosti bez prevelikog gubitka kvalitete fotografije, što je moguće jer su fotografije visoke rezolucije snimane pojedinačno i kasnije sastavljene u jednu, piše Slash Gear.

Fotografije su snimljene u vrijeme Dana zahvalnosti u SAD-u prošle godine, kada je tim koji upravlja roverom bio na odmoru, što je bila idealna prilika da se snimi mnoštvo fotografija.

To razdoblje je bilo značajno jer je rover bio na jednom mjestu od 24. studenog do 1. prosinca, što se ne događa često. Slike su snimljene kroz šest i pol sati tijekom četiri dana, kako bi sve bile snimljene u isto doba dana i kako bi osvjetljenje bilo konzistentno.

Na službenoj NASA-inoj stranici možete pogledati panoramu u punoj rezoluciji s alatom koji omogućuje zumiranje.


Prevela: Ružica Ereš