Gdje pronaći besplatne edukativne sadržaje i tečajeve

Mjere socijalnog distanciranja i samoizolacije ograničile su pristup mnogim resursima u fizičkom svijetu. No, virtualni svijet otvara druga vrata. Na internetu već dugo postoje i besplatni i plaćeni tečajevi i edukativni sadržaji, a sada sigurno imamo više vremena da im se posvetimo. Neke organizacije odlučile su u ovom razdoblju otključati svoje sadržaje za sve.

AUTOR: Ružica Ereš
OBJAVLJENO: 23.03.20 u 20:43
OSVJEŽENO: 23.03.20 u 20:43
https://bit.ly/2xotgL5
Način na koji mnogi ljudi širom svijeta žive, rade i zabavljaju se barem privremeno promijenio. Mjere socijalnog distanciranja i samoizolacije ograničile su pristup mnogim resursima u fizičkom svijetu. Tako su mnoge škole, sveučilišta i javni prostori poput knjižnica prisiljeni privremeno zatvoriti svoja vrata.

Međutim, u virtualnom svijetu otvaraju se druga vrata. Na internetu već dugo postoje i besplatni i plaćeni tečajevi i edukativni sadržaji, a sada svi imamo više vremena da im se posvetimo. Veliki broj organizacija odlučio je barem privremeno 'otključati' svoje edukativne sadržaje u ovom kriznom periodu za sve.

U nastavku vam donosimo neke od besplatnih edukativnih sadržaja kojima se možete posvetiti u ovom razdoblju:

JSTOR – Digitalna biblioteka akademske literature, čiji je dio baze podataka već neko vrijeme dostupan javnosti. Ova biblioteka ima više od 6.000 e-knjiga i 150 časopisa, a organizacija je izvijestila da trenutno surađuje s izdavačima kako bi što veća količina sadržaja bila dostupna institucijama čiji studenti više nemaju pristup obrazovnim resursima.

Cambridge University Press – kako se učitelji, istraživači i studenti sada moraju okrenuti predavanjima i učenju kod kuće, CUP je odlučio otključati svoju internetsku zbirku akademskih udžbenika do kraja svibnja.

Professional Photographers of America – ova organizacija otvorila je pristup svom cjelokupnom katalogu tečajeva online fotografije. Na stranici se može pronaći više od 1.100 tečajeva, i za početnike i za naprednije fotografe. Pristup tečajevima je otvoren 21. ožujka, a trebali bi biti besplatni dva tjedna, dakle barem do 4. travnja. No, na web stranici nije spomenut točan datum zatvaranja, piše Tech Radar.

Na blogu ChatterPack također je objavljena velika lista s besplatnim edukativnim sadržajem iz različitih polja od jezika, preko zemljopisa do glazbe i umjetnosti.

Besplatne tečajeve možete pronaći i na stranici The Open University. Tečajevi su podijeljeni u kategorije: Zdravlje, sport i psihologija, Obrazovanje i razvoj, Povijest i umjetnost, Jezici, Novac i poslovanje, Priroda i okoliš, Znanost, matematika i tehnologija te Društvo, politika i zakon. Sadržajima se može pristupiti i bez pravljenja naloga.

Veliki broj besplatnog edukativnog sadržaja i tečajeva nudi i Open Culture. Na ovoj stranici možete pronaći više od 1.500 besplatnih tečajeva s najboljih svjetskih sveučilišta, 300 besplatnih tečajeva jezika, 200 besplatnih udžbenika, e-knjige, audio knjige, pa čak i 1.150 besplatnih filmova.

Dio sadržaja za učenje i usavršavanje engleskog jezika besplatan je i na službenoj stranici British Council.