Ultra-ortodoksni rabini zabranili ženama da idu na fakultet jer bi mogle dobiti "opasno" sekularno znanje

Prošle godine se pokazalo kako su neki ultraortodoksni Jevreji u sjevernom Londonu zabranili ženama da voze, navodeći zabrinutost kako je nepristojno da one to rade

AUTOR: Siobhan Fenton i Dina Rickman
OBJAVLJENO: 23.08.16 u 10:57
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Ultra-ortodoksni jevrejski rabini su zabranili ženama odlazak na fakultet, prenosi The Independent.

Stroga sekta Satmar je izdala dekret upozoravajući kako je fakultetsko obrazovanje žena "opasno".  Napisan na jidiš jeziku, dekret upozorava: "U posljednje vrijeme je postao novi trend da djevojke i udane žene  'love' titule u posebnom obrazovanju. Neke od njih pohađaju nastavu, dok druge prisustvuju časovima on-line. I, zbog toga bismo željeli da njihovi roditelji znaju kako je to protiv Tore.”

"Bit ćemo jako strogi po ovom pitanju. Djevojkama koje pohađaju našu školu nije dozvoljen odlazak na studij i dobijanje diplome. To je opasno. Djevojke koje se ne žele pridržavati tog pravila će biti prisiljene da napuste našu školu. Također, nećemo davati poslove ili nastavno zvanje u školi djevojkama koje su bile na fakultetu ili onima koje imaju diplomu.”

"Moramo zadržati našu školu sigurnom i ne smijemo dopustiti bilo kakav sekularni uticaj u našem svetom okruženju. To je protiv baze na kojoj je izgrađen naš Mosed".

Naredbu je izdala baza sekte u New Yorku, a odnosi se na sljedbenike ove vjerske skupine širom svijeta.

Ultraortodoksni Jevreji slijede staro tumačenje tradicionalnog judaizma i obeshrabruju bilo kakvu interakciju s modernim ili sekularnim svijetom. Muškarci nose haljine iz 19. stoljeća koje su karakteristične za istočnu Evropu, a također nose i duge, crne kapute i crne šešire, dok se udate žene moraju oblačiti skromno i pokrivati kosu.

Odbor zastupnika britanskih Jevreja procjenjuje kako ima oko 30.000 strogo ortodoksnih Jevreja koji žive u Velikoj Britaniji, među kojima je Satmar najveća sekta.

Prošle godine se pokazalo kako su neki ultraortodoksni Jevreji u sjevernom Londonu zabranili ženama da voze, navodeći zabrinutost kako je nepristojno da one to rade.

Dekret je osudila  dr Sharon Weiss-Greenberg, izvršni direktor Jevrejskog Ortodoksnog Feminističkog Saveza, koja je izjavila za Independent kako će dekret "prisiliti" ljude da ostanu u svojim zajednicama. "Zajednica Satmar je odlučila živjeti u izoliranoj enklavi. Oni vjeruju kako bi sekularni elementi svijeta oduzeli boju životima i uvjerenjima onih koji sebe smatraju religioznim.”

"Vjerovatno postoje i drugi faktori u igri, ali, na kraju, rezultati su poražavajući. Budući kako ljudi iz sličnih zajednica nemaju pristup osnovnom obrazovanju, oni ne mogu nastaviti visokoškolsko obrazovanje, niti imati karijeru. Kada osoba nema pristup obrazovanju, mogućnosti za karijeru su izvan dosega. To ih  prisiljava da ostanu u zajednici, budući da su lični životi svakog čovjeka vezani s njihovim profesionalnim životima."

Dr. Jonathan Romain, rabin Maidenhead sinagoge i predsjedavajući Accord koalicije koja povezuje vjerske i sekularne skupine za promicanje inkluzivnog obrazovanja, je izjavio za The Independent: "Postoji mnogo toga čemu se možemo diviti u ultraortodoksnim gupama, uključujući i Satmar, koja vrlo poštuje zakon zajednice. Međutim, njihov izbor da se izoluju od  svijeta koji ih okružuje nije zajedničko stajalište mnogih drugih Jevreja, koji ne vide problem u tome što su i jedno i drugo: imaju jevrejski identitet, ali i integrisani su u šire društvo.”

"Odlazak na fakultet je dragocjeno iskustvo, kako za muškarce tako i za žene, koje mi smatramo potpuno jednakima i koje trebaju imati jednake mogućnosti u obrazovanju i na radnom mjestu. Ograničavanje takvih moućnosti je povod za žaljenje.”

Za Front Slobode prevela Esma Klico.