Spektakularno otvaranje Olimpijskih igara: Službeno počinju Zimske olimpijske igre u Pjongčangu

Na Olimpijskim igrama je angažovano ukupno 21.000 volontera, koji dolaze iz 64 različite zemlje, 5600 zaposlenika iz državnih vlasti, lokalnih vlasti i javnih institucija te 5300 pripadnika vojske.

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 09.02.18 u 14:09
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Danas u južnokorejskom gradu Pjongčangu počinju XXIII Zimske olimpijske igre, dvadeset-treće po redu. Južna Koreja, kao domaćin, tako postaje samo jedna od pet država koje su ugostile i Ljetne i Zimske olimpijske igre. 

Na olimpijskom stadionu Pjongčangu je predstavljeno gotovo 3.000 sportaša iz 92 države svijeta, a javnost s posebnom pažnjom prati izaslanstva iz Sjeverne i Južne Koreje koji će po prvi put u historiji ući zajedno na stadion.

Također je posebna pažnja usmjerena i na ruske sportaše koji zbog doping skandala ne nastupaju pod svojom zastavom, već zastavom 'Olimpijskih sportaša iz Rusije'. Samo 169 ruskih sportaša je dobilo dozvolu da se takmiči.

Poznato je da je Južna Koreja svjetski lider kada su u pitanju inovacije u robotici i tehnologiju, tako da je na otvaranju ovih igara po prvi put baklju nosio robot. Robot HUBO može napraviti 65 koraka u minuti, a baklju je nosio cijelih 150 metara. Igre ćemo pamtiti i po uvođenju tehnoloških inovacija poput samovozećih autobusa te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi sudionicima i gostima igara.

Olimpijske igre u Pjongčangu će biti historijske prema više faktora. Naime, po prvi put su se na igrama našli i predstavnici 6 novih olimpijskih odbora: Ekvadora, Eritreje, Kosova, Malezije, Nigerije i Singapura. 

Također će biti podijeljeno najveći broj zlatnih medalja u dosadašnjoj historiji, čak 102. Prije četiri godine u Sočiju 2858 sportaša borilo se za 98 zlatnih medalja, a u Vancouveru je u borbi za 86 medalja bilo 2633 natjecatelja. Ukupno je napravljeno 259 medalja.

Organizatori će na igre potrošiti $13 milijardi, što je za 4 puta manje u odnosu na prethodne igre u Sočiju. 

Na Olimpijskim igrama je angažovano ukupno 21.000 volontera, koji dolaze iz 64 različite zemlje, 5600 zaposlenika iz državnih vlasti, lokalnih vlasti i javnih institucija te 5300 pripadnika vojske. 

Bosna i Hercegovina ima samo 4 predstavnika 

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom PyeongChangu ima četiri člana, što je drugi najmanji broj bh. učesnika na ZOI.

Boje Bosne i Hercegovine u Južnoj Koreji u alpskom skijanju će braniti Elvedina Muzaferija koja će se takmičiti u svim disciplinama i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu te Mladen Plakalović i Tanja Karišik u skijaškom trčanju. 

Zastavu BiH na ceremoniji svečanog otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu nosila je alpska skijašica Elvedina Muzaferija.