5 razloga zašto nijedan slavenskim tim neće osvojiti Svjetsko prvenstvo u Rusiji

U toku je groznica zvana najvažniji fudbalski kup u posljednje četiri godine, gdje se igrači najboljih timova na svijetu bore za šampionat. Samo će četiri slavenske reprezentacije nastupiti nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

AUTOR: Slavorum
OBJAVLJENO: 19.06.18 u 07:05
https://bit.ly/325A7nO
U toku je groznica zvana najvažniji fudbalski kup u posljednje četiri godine, gdje se igrači najboljih timova na svijetu bore za šampionat. Samo će četiri slavenske reprezentacije nastupiti nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ruski tim, kao organizator, otvorio je prvenstvo u meču sa Saudijskom Arabijom.
 
Osim njih, gledat ćemo utakmice Poljske, Hrvatske i Srbije. Nažalost, čini se nemogućim ćemo ijednog od ova četiri tima vidjeti na finalnom meču u Moskvi. Možda griješimo (nadamo se), ali evo nekoliko razoga zašto je teško vjerovati u trijumf slavenskih zemalja ove godine, piše Slavorum.
 
1. Neki od igrača su vrlo dobri, ali cijeli timovi nisu   
   
 
Ako nas želite podsjetiti da je Poljska na Evropskom prvenstvu 2016. godine ostvarila veoma dobar rezultat, moramo precizirati da dublja analiza otkriva pravu istinu. Da je Poljska imala jaču konkurenciju, ne bi se plasirala tako visoko. Međutim, to je historija. Ono što čini tim uspješnim su dobri igrači na mnogim pozicijama na terenu, dobro organizirana strategija, pozitivan stav i malo sreće.
 
2. Nijedan od slavenskih timova nije toliko bogat kao mnogi drugi 

Slavenski timovi nemaju finansijsku podršku poput Njemačke, Španije ili Brazila. Najbolji i najuspješniji fudbalski timovi su često i najbogatiji. Naravno, trenutna disproporcija između timova nije toliko velika kao prije 10 godina, ali ipak, neki timovi su u boljoj finansijskoj situaciji. Međutim, fudbal je strast, novac nije sve. Novac pomaže, ali neće dobiti meč.
 
3. Imamo samo nekoliko veličanstvenih strijelaca 

Da bi osvojili Svjetsko prvenstvo, potreban vam je briljantan tim s nevjerovatnim strijelcem. Samo Poljska i Hrvatska imaju igrače koji se nalaze na popisu najboljih strijelaca sezone u evropskim utakmicama. Međutim, u slučaju Poljske, to je samo Robert Lewandowski. Iako je veoma dobar igrač on je jedan jedini dijamant Poljskog nacionalnog tima. U Hrvatskoj je lista dobrih strijelaca malo duža, a nemoguće je ne primjetiti nevjerovatnog, ćudljivog, ponekad bezobraznog i izuzetno harizmatičnog Maria Mandžukića. Ako navijate za Hrvatsku, vjerovatno ćete se složiti sa mnom: Mario je sjajan koliko i iritantan ponekad, ali svi ga volimo. Međutim, igrači kao što su Mario i Robert su rijetki u slavenskim timovima.
 
4. Većina golmana je prosječna 
Osim izuzetnog Jana Oblaka (Slovenija) i nedavno prepoznatog Wojciecha Szczęsnya (Poljska), većina golmana iz slavenskih zemalja je prosječna. Zbog činjenice da Slovenija neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu, jedini impresivni golman ostaje kod kuće. Nadamo se da će Szczęny dokazati da je vrijedan toga što je prvi golman Juventusa.
 
5. Slaveni već mnogo godina nisu mogli stvoriti pobjednika 
Naravno, Hrvati su mnogo napredovali u posljednjih nekoliko godina, ali nisu uspjeli ponoviti svoj najveći uspjeh u historiji do sada. Možda je najbolji uspjeh jednog slavenskog tima tokom nekoliko posljednjih svjetskih prvenstava bila izvanredna borba hrvatske reprezentacije tokom Svjetskog prvenstva 1998. godine. Svi su bili impresionirani nevjerovatnim Davorom Šukerom i timom koji je ostvario neočekivani trijumf kada je osvojio treće mjesto.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico