Rusija izbačena s Olimpijskih igara u Tokiju i sa Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.

Rusija će se i dalje moći natjecati na Europskom nogometnom prvenstvu iduće godine, gdje će biti jedna od zemalja domaćina. Ruski sportaši i sportašice koji nisu prekršili pravilnik o dopingu moći će se natjecati na Olimpijskim igrama pod uvjetom da uspiju dokazati da ne koriste doping.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 09.12.19 u 14:26
https://bit.ly/2PqqjPC
Svjetska antidopinška agencija (WADA) jednoglasno je izglasala zabranu nastupa Rusiji na međunarodnim sportskim natjecanjima na četiri godine, zbog prekršaja pravilnika o dopingu.

Rusija sada ima 21 dan da uloži žalbu na ovu kaznu, zbog koje će joj biti zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine i na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Ipak, Rusija će se i dalje moći natjecati na Europskom nogometnom prvenstvu iduće godine, gdje će biti jedna od zemalja domaćina. Ruski sportaši i sportašice koji nisu prekršili pravilnik o dopingu moći će se natjecati na Olimpijskim igrama pod uvjetom da uspiju dokazati da ne koriste doping. Pod sličnim uvjetima natjecalo se i 30 sportaša i sportašica na ovogodišnjem Svjetskom atletskom prvenstvu kao "autorizirani neutralni sportaši".

Novu kaznu izglasao je izvršni odbor WADA-e na posebnom sastanku sazvanom u sjedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Švicarskoj. Ovo je dosad najoštrija kazna protiv zemlje koju se optužuje da vodi sustavni doping program i briše ključne laboratorijske podatke.

"Ruski doping predugo odvraća od čistog sporta. Rusiji je pružena svaka prilika da se pridruži globalnoj antidopinškoj zajednici za dobro svojih sportaša i sportašica, kao i za integritet sporta, ali umjesto toga, odlučila je nastaviti sa obmanama i poricanjima", rekao je predsjednik WADA-e, Craig Reedle. "Kao rezultat toga, izvršni odbor je odlučio reagirati najoštrije što može, štiteći prava ruskih sportaša i sportašica koji mogu dokazati da nisu bili umiješani i da se nisu okoristili o ove prevare".

Neki članovi WADA-e kritizirali su odluku, rekavši da to nije ispunilo potpunu zabranu za Rusiju i njene sportaše i sportašice.

"Nisam zadovoljna današnjom odlukom. Ali išli smo daleko koliko smo mogli", rekla je Linda Helleland, norveška političarka i članica izvršnog odbora u WADA-i, koja je glasna kritičarka ruskog dopinga. "Ovo je najveći sportski skandal koji je svijet ikada vidio. Očekujem da će Rusi sada ponuditi puno priznanje i ispričati se za sve muke koje su proživjeli sportaši, sportašice i ljubitelji sporta".

Dokazi o široko rasprostranjenoj upotrebi dopinga u Rusiji WADA je prvi put otkrila prije četiri godine kada su vlasti sakrile najmanje 643 pozitivna rezultata testiranja. To je dovelo do zabrane natupa na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine za Rusku atletsku federaciju i 111 sportaša i sportašica.

WADA je prošle godine donijela kontroverznu odluku o vraćanju ruske antidopinške agencije RUSADA, pod uvjetom da je ispunila zahtjeve za dijeljenje svojih laboratorijskih rezultata. Naknadno je utvrđeno da je agencija ipak manipulirala rezultatima, što je dovelo do poziva na obnavljanje kazne. Manipulacija moskovskog laboratorija podacima bila je "uvreda za sport širom svijeta", kazali su iz Međunarodnog olimpijskog komiteta prošlog mjeseca.

Ukoliko se Rusija, kako se očekuje, odluči žaliti na kaznu, bit će naknadno upućena na Sportski arbitražni sud. Britansko antidopinško tijelo UKAD pozvalo je da se sve potencijalne žalbe saslušaju što je prije moguće.

"Ovo je bio jedini mogući ishod koji je izvršni odbor WADA-e mogao poduzeti da uvjeri javnost i sportaše i nastavi traženje pravde za prevarene ruske sportaše i sportašice", rekla je izvršna direktorica UKAD-a, Nicole Sapstead. "Znamo da to ne znači nužno kraj po ovom pitanju. Ako se RUSADA odluči žaliti Sportskom arbitražnom sudu zbog ove odluke, to se mora provesti uz minimalna odgađanja, posebno u svjetlu predstojećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju".


Prevela: Ružica Ereš