Član MOO-a: Olimpijske igre bit će odgođene

"Na temelju podataka koje posjeduje MOO odlučeno je o odgodi. Nisu definirani sljedeći koraci, ali Igre neće početi 24. srpnja, toliko znam", rekao je Dick Pound, član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Cesar I. Martins/Flickr
AUTOR: Newsweek; Telesport
OBJAVLJENO: 23.03.20 u 21:28
https://bit.ly/3duaK4T
Član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Dick Pound, rekao je danas za USA Today da je odbor odlučio odgoditi ljetne igre zbog tekuće globalne pandemije novog koronavirusa i bolesti Covid-19 koju uzrokuje.

"Na temelju podataka koje posjeduje MOO odlučeno je o odgodi. Nisu definirani sljedeći koraci, ali Igre neće početi 24. srpnja, toliko znam", rekao je Pound. Iako MOK još uvijek nije službeno objavio ovu vijest, Pounds je rekao da će odgoda biti prvi dio tekućeg plana odgode Igara, vjerojatno do 2021. godine.

Plan će biti objavljen u fazama, rekao je Pound, zbog "ogromnog" napora koji će iziskivati pomjeranje rasporeda, piše Newsweek.

U nedjelju su i Australija i Kanada objavile da timovi dviju zemalja neće sudjelovati na Olimpijskim igrama 2020 iz zabrinutosti zbog COVID-19. Sličan potez najavila je i Velika Britanija.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams nije želio komentirati Poundov istup, tek je istaknuo kako svaki član MOO-a ima pravo tumači odluku izvršnog odbora koja je objavljena jučer.

Na izvanrednom sastanku IO-a je zaključeno da će u sljedeća četiri tjedan biti donijeta konačna odluka o sudbini Olimpijskih igara u Tokiju, a među mogućim scenarijima prvi se put spominjala i odgoda, ali je naglašeno kako otkazivanje Igara ne dolazi u obzir, piše Telesport.

Iako se ranije događalo da se Olimpijske igre otkažu, primjerice, 1916. godine zbog Prvog svjetskog rata te 1940. i 1944. godine zbog Drugog svjetskog rata, ovo je prvi put da su odgođene.

Odluka MOO-a o odgodi je jedan u nizu odgođenih sportskih događaja zbog koronavirusa. Sportska industrija trpi velike ekonomske gubitke zbog pandemije, a dosta igrača je zaraženo.