Grafitima išarana Grobnica narodnih heroja u Beogradu

Grobnica se nalazi na beogradskoj tvrđavi, a sagrađena je 1948. godine. U njoj se nalaze posmrtni ostavi Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovića, Đure Đakovića i Moše Pijade – četvorice dobitnika ordena narodnog heroja SFR Jugoslavije za svoja izvanredna junačka djela za vrijeme Drugog svjetskog rata.

AUTOR: Peoples Dispatch
OBJAVLJENO: 15.12.19 u 13:50
OSVJEŽENO: 15.12.19 u 13:50
http://bit.ly/2PmNnQl
Prije tjedan dana uništen je spomenik narodnim herojima u Beogradu. Pripadnici ultranacionalističkog i klerikalno fašističkog pokreta Srpska akcija, koji je aktivan od 2010. godine, pipsom su nasprejali biste i napisali zloglasni fašistički slogan "Smrt komuni" na grobnici ispod bista.

Grobnica se nalazi na beogradskoj tvrđavi, a sagrađena je 1948. godine. U njoj se nalaze posmrtni ostavi Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovića, Đure Đakovića i Moše Pijade – četvorice dobitnika ordena narodnog heroja SFR Jugoslavije za svoja izvanredna junačka djela za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše Peoples Dispatch.

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) osudila je ovaj događaj kao neciviliziranu, fašističku i antiradničku akciju. "Spomenik više nikada neće biti isti i nosit će te ožiljke u budućnosti. Ideje komunizma dovoljno su moćne da nadjačaju štetu koju su nanijeli fašistički vandali", stoji u službenoj izjavi NKPJ.

Ovaj grob bio je meta i tijekom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je bio oslikan antikomunističkim sloganima, a biste izvaljene.