Haićani traže da UN preuzme odgovornost za epidemiju kolere 2010. godine

UN i dalje nastavlja odbijati sve zahtjeve za naknadom koje je podnijelo na stotine tisuća žrtava s Haitija i inzistira na tome da ima potpuni imunitet od takvih tvrdnji koje se odnose na štetni utjecaj koji uzrokuje njegovo osoblje. Sada se od Vrhovnog suda u SAD-u traži da razmotri ovo pitanje, kao i da posebno razmotri treba li UN odgovarati za zdravstvenu katastrofu epidemije kolere na domaćim američkim sudovima. Pitanje je vrlo osjetljivo za SAD s obzirom na to da se glavno sjedište UN-a nalazi u New Yorku, gdje je upravo održana godišnja sjednica Opće supštine i s obzirom na veliki broj Haićana koji žive u Americi.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 01.10.19 u 12:49
https://bit.ly/2oRietC
Žrtve izbijanja kolere na Haitiju 2010. godine, zbog kojeg je stradalo najmanje 10.000 ljudi, a zaraženo stotine tisuća više, potpisuju peticiju pred Vrhovnim sudom SAD-a da se UN proglasi odgovornim za prenošenje ove bolesti u Haiti.

Devet sudaca sastat će se na konferenciji kako bi raspravili hoće li uzeti slučaj Laventer protiv UN-a kao jedan od svojih slučajeva u novom mandatu. Peticija bavi ključnim pitanjem: treba li ovo međunarodno tijelo odgovarati na domaćim sudovima za štetu koju nanosi ljudima kojima treba služiti?

UN je priznao da su mirovne snage 2010. godine donijele koleru na Haiti, nakon što je oko 1000 vojnika preusmjereno iz Nepala kako bi pomogli u hitnim radovima nakon razornog potresa. Osnovne zdravstvene mjere koje su se mogle poduzeti kako bi se spriječio prijenos bolesti i koje bi UN stajale svega $2.000, nisu poduzete. Umjesto toga, otpadne vode iz kampova mirovnih snaga usmjerene su izravno u rijeke iz kojih su tisuće Haićana crpile vodu za kuhanje i piće.

Izvješće, koje je u javnost procurilo iz samog UN-a oko mjesec dana nakon početka epidemije, potvrdilo je ozbiljne sanitarne nedostatke mirovne misije na Haitiju. Ipak, ovo je međunarodno tijelo nastavilo negirati svoju povezanost sa zdravstvenom katastrofom koja je pogodila Haiti.

Ono što je presudno, UN i dalje nastavlja odbijati sve zahtjeve za naknadom koje je podnijelo na stotine tisuća žrtava s Haitija i inzistira na tome da ima potpuni imunitet od takvih tvrdnji koje se odnose na štetni utjecaj koji uzrokuje njegovo osoblje.

Sada se od Vrhovnog suda u SAD-u traži da razmotri ovo pitanje, kao i da posebno razmotri treba li UN odgovarati za zdravstvenu katastrofu epidemije kolere na domaćim američkim sudovima. Pitanje je vrlo osjetljivo za SAD s obzirom na to da se glavno sjedište UN-a nalazi u New Yorku, gdje je upravo održana godišnja sjednica Opće supštine i s obzirom na veliki broj Haićana koji žive u Americi.

Najnovije brojke, koje mnogi smatraju podcijenjenim, navode da je broj preminulih od kolere na Haitiju iznosio 9.792, a da je ukupno bilo 819.995 slučajeva oboljelih.

Tri tisuće američkih i haićanskih građana koje je pogodila epidemija kolere nalazi se na peticiji predanoj Vrhovnom sudu. Marie Laventure, voditeljica tužbe, medicinska je sestra iz Atlante. Ima troje braće i sestara koji također žive u SAD-u, a osmero braće i sestara još uvijek je na Haitiju. Njeni roditelji su 2012. godine preminuli od kolere, zbog čega su se starija djeca morala početi brinuti za mlađu djecu i boriti se za život. "Kao i mnogi drugi – na Haitiju i u SAD-u – moja je obitelj puno propatila zbog UN-ovih akcija", rekla je Laventure za The Guardian.

"Pravda zahtijeva UN-ovu odgovornost. Zato od Vrhovnog suda tražimo da održi obećanje koje je UN dao kada je stavio imunitet sa strane i pristao biti odgovoran u ovakvim slučajevima".

Njujorški odvjetnik koji zastupa žrtve, James Haggerty, ukazuje na presedan postavljen 1996. godine kada je UN prihvatio odgovornost za štetu koju su mirovne snage napravile u redovnom obavljanju svojih dužnosti. Napravljeni su izuzeci za slučajeve borbenih djelovanja i akcija koje su potrebne kao dio operativne potrebe, ali je priznato načelo odgovornosti.

Unatoč takvom presedanu, UN nastavlja raditi na zdravstvenim programima za borbu protiv epidemije na Haitiju, istovremeno odbijajući priznati bilo kakvu krivicu i odgovornost prema žrtvama. "Ovako kako je sada, UN se može udaljiti i od sporazuma u kojima je već priznao da je odgovoran. Ako riječi imaju značenje, trebale bi se primjenjivati i na UN", rekao je Haggerty.

Odvjetnik je dodao da je imunitet otvorio prostor za kulturu unutar UN-a u kojoj postoje veće šanse za slične pogreške. "Epidemija kolere se dogodila jer je UN smatrao da nikada neće biti odgovoran i zbog toga nije poduzeo osnovne korake kako bi je spriječio. Svaki put kad organizacija osjeti da ne mora snositi odgovornost, događaju se greške i rade se stvari koje su nemarne".


Prevela: Ružica Ereš