"Nećemo biti smetlište svijeta": Malezija vratila 3.737 tona plastičnog otpada bogatim zemljama

Malezijska ministrica okoliša Yeo Bee Yin u ponedjeljak je izjavila da je naredila vraćanje 3.737 tona smeća u 13 zemalja. Od ukupno 150 kontejnera, 43 su poslana natrag Francuskoj, 42 Velikoj Britaniji, 17 SAD-u, a 11 Kanadi. Vlada će nastojati osigurati da "Malezija ne postane smetlište svijeta", istaknula je Yeo u svojoj objavi na Facebooku.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 21.01.20 u 18:01
http://bit.ly/2TIcyj6
Malezija je vratila 150 kontejnera plastičnog otpada bogatim zemljama, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Kanadu, inzistirajući na tome da neće biti "smetlište" svijeta.

Ova zemlja preplavljena je pošiljkama ilegalnog plastičnog otpada od 2018. godine, kada je Kina ugasila veliku industriju recikliranja i zabranila uvoz plastičnog otpada.

Malezija se nakon toga pojavila kao glavna meta ilegalne trgovine otpadom, no vlada te zemlje pokušala je izboriti se protiv takve reputacije, a i ranije je vraćala pošiljke s otpadom.

Malezijska ministrica okoliša Yeo Bee Yin u ponedjeljak je izjavila da je naredila vraćanje 3.737 tona smeća u 13 zemalja.

Od ukupno 150 kontejnera, 43 su poslana natrag Francuskoj, 42 Velikoj Britaniji, 17 SAD-u, a 11 Kanadi, piše CNN.

Vlada će nastojati osigurati da "Malezija ne postane smetlište svijeta", istaknula je Yeo u svojoj objavi na Facebooku.

Zemlje iz kojih je otpad stigao i tvrtke za isporuku pokrile su troškove povrata, dodala je.

Kina je prije dvije godine zabranila uvoz plastičnog otpada u sklopu inicijative čišćenja svog okoliša. Taj potez odrazio se na globalni lanac opskrbe jer su posrednici počeli tražiti nova odredišta za svoje smeće.

Nedavno izvješće organizacije Greenpeace utvrdilo je da se tijekom prvih sedam mjeseci 2018. godine izvezeni otpad iz SAD-a u Maleziju više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu.

Slično se događa i na Filipinima, koji su se prošle godine sukobili s Kanadom zbog tona plastičnog otpada.

U svibnju prošle godine vlade 187 zemalja, uključujući i Maleziju, pristale su dodati plastiku u Bazelsku konvenciju, sporazum kojim se regulira kretanje opasnih tvari iz jedne zemlje u drugu u svrhu borbe protiv opasnih učinaka plastičnog onečišćenja širom svijeta. SAD nije bio među njima.


Prevela: Ružica Ereš