Odvjetnički tim možda će tražiti azil za Juliana Assangea u Francuskoj

Assange je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu. U travnju prošle godine opozvan mu je azil, nakon čega ga je uhapsila i zatvorila britanska policija. Trebao je biti izručen u Švedsku zbog optužbi za silovanje, ali ta je zemlja povukla zahtjev za izručenjem i optužnicu jer je prošlo previše vremena.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 21.02.20 u 13:26
https://bit.ly/2SODfSl
Europski odvjetnički tim Juliana Assangea rekao je da će pokušati tražiti azil za njega u Francuskoj. Ročišta o izručenju Assangea iz Velike Britanije u SAD zbog optužbi za špijunažu trebala bi početi idućeg tjedna u Londonu. Éric Dupond-Moretti rekao je da su "sudbina i status svih novinara" u Assangeovom slučaju.

"Smatramo da je situacija dovoljno ozbiljna da imamo dužnost razgovarati o tome" s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, rekao je. On je bio član u timu pravnika koji se obratio na konferenciji za novinare u Parizuda bi objasnili zašto smatraju postupak protiv Assangea nepravednim, navodeći njegovo loše zdravlje i navodna kršenja njegovih prava u zatvoru u Londonu. Francuski članovi tima izjavili su da rade na "konkretnom zahtjevu" za Macrona, da odobri Assangeu azil u Francuskoj, gdje ima djecu, i gdje je WikiLeaks bio prisutan od samog osnutka.

Španjolski koordinator tima, Baltasar Garzón, ponovio je tvrdnju svog klijenta da mu je Trumpova administracija ponudila pomilovanje ako će zauzvrat reći da Rusija nije sudjelovala u puštanju e-mailova Demokratskog nacionalnog odbora tijekom izborne kampanje 2016. godine u SAD-u. On je rekao da je Trumpova administracija vršila pritisak na Assangea, ali da se on odupirao, nakon čega je izdan nalog za njegovo izručenje.

Bijela kuća odlučno je negirala te tvrdnje. Međutim, Garzón je rekao da sudu ponuditi svjedočenje i "dokumentirane dokaze" na ročištu u ponedjeljak.

Assange je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu. U travnju prošle godine mu je opozvan azil, nakon čega ga je uhapsila i zatvorila britanska policija. Trebao je biti izručen u Švedsku zbog optužbi za silovanje, ali ta je zemlja povukla zahtjev za izručenjem i optužnicu jer je prošlo previše vremena.

Assange, inače Australac, dobio je podršku iz raznih institucija. Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, Dunja Mijatović, postala je još jedan glas podrške izrazivši zabrinutost zbog mogućeg tretmana Assangea u američkom zatvoru i utjecaja njegovog izručenja na slobodu tiska, piše The Guardian.

Assangea je posjetio i laburistički kancelar u sjeni John McDonnell, koji je kasnije komentirao: "Mislim da je ovo jedno od najvažnijih i najznačajnijih suđenja ove generacije".


Prevela: Ružica Ereš