Niue: Prva zemlja proglašena Međunarodnim mjestom tamnog neba

Međunarodna mjesta tamnog mjesta su mjesta poznata po odgovornoj politici osvjetljenja koja održavaju noćni okoliš prirodno tamnim. Postoji više od 130 akreditiranih mjesta tamnog neba širom svijeta, uključujući parkove, rezervate i lokalne zajednice, ali dosad ovo priznanje nikad nije dodijeljeno cijeloj zemlji.

Tamno nebo; ilustracija

AUTOR: Science Alert
OBJAVLJENO: 12.03.20 u 18:28
https://bit.ly/2xycmKg
Tama nije nešto čega se trebamo bojati. U svijetu koji je sve izloženiji umjetnoj svjetlosti, tama je ideal kojemu treba težiti – ugroženo stanje koje bi trebalo obnoviti i zaštititi gdje god je to moguće. Ovo temeljno uvjerenje je suština Međunarodne asocijacije za tamno nebo (IDA), neprofitne organizacije za očuvanje prirodnog tamnog noćnog okruženja, braneći ga od nametljivih poremećaja od svjetlosnog zagađenja.

U okviru svoje misije organizacija je tako malenu otočnu zemlju Niue formalno akreditirala kao Međunarodno mjesto tamnog neba, čime je Niue postala prva zemlja na svijetu s tom titulom, piše Science Alert.

"Ljudi Niuea su, razumljivo, ponosni i oduševljeni ovim važnim priznanjem Međunarodne zajednice za tamno nebo", rekla je izvršna direktorica turističke agencije u Niueu Felicity Bollen. "Postati prva zemlja koja je dobila ovo priznanje je veliko ostvarenje za malenu tihooceansku naciju s populacijom nešto većom od 1.600 ljudi".

Međunarodna mjesta tamnog mjesta su mjesta poznata po odgovornoj politici osvjetljenja koja održavaju noćni okoliš prirodno tamnim. Postoji više od 130 akreditiranih mjesta tamnog neba širom svijeta, uključujući parkove, rezervate i lokalne zajednice, ali dosad ovo priznanje nikad nije dodijeljeno jednoj cijeloj zemlji.

Mnogo je znanstvenih istraživanja koja ukazuju na negativne učinke svjetlosnog zagađenja na životinje, biljke, ali i na ljudsko zdravlje. Štetno širenje električnog svjetla je toliko loše da procjene kažu da trećina čovječanstva više ne može vidjeti Mliječni put.

U tom kontekstu je uloga IDA-e podizanje svijesti o prirodnom noćnom nebu i onome što bismo na njemu trebali biti u stanju vidjeti – iako imenovanje međunarodnih mjesta tamnog neba nema pravni učinak, nego je u pitanju prvenstveno počasna titula.

Bez obzira na to, obveze koje dolaze uz tu čast su stvarne, kao i utjecaj na okoliš. Da bi bile prepoznate kao mjesto koje radi na zaštiti tame, lokalne vlasti moraju se prijaviti putem IDA-e i pokazati podršku zajednice za ovu inicijativu.

U slučaju Niuea vlada se obvezala da će osigurati zaštitu tamnog neba, uključujući napore na zamjeni uličnih svjetiljki na cijelo otoku i nadogradnji rasvjete u kućanstvima, oboje kao mjere uklanjanja nepotrebnog svjetlosnog zagađenja i održavanje tradicionalnih, bezvremenskih običaja promatranja neba.

"Nebo iznad Niuea se već stoljećima promatra i cijeni", kaže Misa Kalutea, lokalni čuvar kulture. "Status nacije tamnog neba stavlja novi naglasak na važnost našeg tradicionalnog znanja, pružajući razlog za prepričavanje i dijeljenje tog znanja prije nego se ono izgubi".

Više o utjecaju umjetne svjetlosti možete pročitati ovdje.


Prevela: Ružica Ereš