SAD prestigao Kinu po broju slučajeva, Trump i Jinping telefonski razgovarali o pandemiji

Telefonski razgovor uslijedio je nakon videokonferencijskog sastanka čelnika G-20 tijekom kojeg je kineski predsjednik održao govor u kojem je pozvao na veću međunarodnu suradnju.

Official White House Photo by Shealah Craighead/Flickr

Donald Trump i Xi Jinping na sastanku skupine G-20 u Japanu 2019. godine.

AUTOR: The Guardian; CNBC
OBJAVLJENO: 27.03.20 u 11:38
OSVJEŽENO: 27.03.20 u 11:38
https://bit.ly/2UCOugt
SAD je prestigao Kinu po broju slučajeva zaraze koronavirusom. Ta zemlja sada broji gotovo 86.000 zaraženih, dok je broj zaraženih u Kini nešto manji od 82.000.

Vijest da je SAD nadmašio dosadašnja najveća žarišta virusa, Kinu i Italiju, stigla je noćas dok se održavala press konferencija predsjednika Donalda Trumpa, piše The Guardian.

Jučer je i broj smrtnih slučajeva u Americi premašio 1.000 i otkriveno je da se prošli tjedan 3,3 milijuna ljudi prijavilo kao nezaposleno – što je najveći skok u jednom tjednu u povijesti. Predsjednik Trump se suočava s brojnim kritikama zbog ophođenja s ovom krizom.

Ipak, Kina i Sjedinjene države imaju cilj bliže suradnje u svjetlu širenja koronavirusa, rekli su čelnici dviju zemalja u petak. U tom svjetlu, predsjednici su razgovarali telefonskim putem.

Trump je na svom Twitteru profilu rekao da je imao "vrlo dobar razgovor" sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom o pandemiji Covida-19, nakon što je SAD prestigao Kinu po broju slučajeva.

"Kina je prošla kroz mnogo toga i razvila snažno razumijevanje virusa", napisao je Trump na Twitteru. "Blisko surađujemo. Veliko poštovanje!"

Telefonski razgovor uslijedio je nakon videokonferencijskog sastanka čelnika G-20 tijekom kojeg je kineski predsjednik održao govor u kojem je pozvao na veću međunarodnu suradnju. Iako se širenje virusa u Kini sada zaustavilo, ta zemlja pojačava napore da bi spriječila putnike da bolest vrate iz inozemstva, a od subote će se granice zatvoriti za gotovo sve strance.

U razgovoru s Trumpom, Jinping je rekao da s odnosi SAD-a i Kine došli do kritične točke te da se nadao da će SAD poduzeti značajne mjere u poboljšanju odnosa, javio je kineski državni medij SCMP, prenosi CNBC.

"U trenutnim okolnostima, Kina i SAD trebale bi se ujediniti u borbi protiv epidemije", navodi se u izvješću Xijevih komentara, uz napomenu da su ministarstva zdravstva i stručnjaci za kontrolu bolesti dvaju zemalja održavali komunikaciju.

"Zajednički rad objema stranama donosi korist, a konflikt će biti bolan i za jedne i za druge", rekao je.

"Kineska strana spremna je bez rezervi nastaviti s pružanjem informacija i iskustva SAD-u. Kineska strana razumije trenutne teškoće SAD-a i spremna je pružiti podršku u okviru svojih mogućnosti", piše u izvješću. Iz izvješća nije u potpunosti jasno hoće li Kina donirati zalihe ili se nada da će ih više prodati.

Kina je od početka krize donirala neke zalihe drugim zemlja, kao i prihvatila pomoć izvana.


Prevela: Ružica Ereš