Stanovnici Wuhana s oprezom pozdravljaju opuštanje restriktivnih mjera

Ranije ovog tjedna, vlasti u Hubeiju priopćile su kako će radnici moći ići direktno na posao i natrag kući od srijede u ponoć, pod uvjetom da su njihove tvrtke podnijele zahtjev i da radnici ispunjavaju zdravstvene uvjete, između ostalih zahtjeva.Ta ograničenja će biti ukinuta 8. travnja, čime će se stanovnicima Wuhana po prvi put u posljednjih nekoliko tjedana omogućiti sloboda kretanja izvan grada i provincije.

AUTOR: NBC News
OBJAVLJENO: 29.03.20 u 11:49
https://bit.ly/2UpRDkB

Stavnovnici kineskog grada Wuhan počeli su pomalo napuštati svoje domove po prvi put nakon više od dva mjeseca.

"Jako smo sretni danas", kaže 24-godišnja Sainan Qian, koja je ovog tjedna otišla vidjeti poznata gradska stabla trešnje nakon što je prvi put napustila svoje stambeno naselje u 63 dana. "Sada bi svakom godilo malo nade".

Posljednjih dana prijavljeno je ublažavanje restrikcija u Wuhanu, gdje se koronavirus prvi put pojavio u prosincu.

Kao i mnogi drugi kineski gradovi, Wuhan je organiziran u naselja koja se često sastoje od nekoliko stambenih blokova, vanjskog prostora i možda trgovine hranom. Često su ta naselja odvojena od ulice zidom i zatvorena; određeni broj takvih naselja čini gradsku četvrt.

Neki stanovnici mogli su napustiti svoja naselja ako su imali tzv. "zeleni kod", koji dokazuje da su zdravi i da nemaju simptome, piše NBC News.

Lokalne vlasti rekle su prošli tjedan da će, ako se utvrdi da je njihova četvrt oslobođena od virusa, građani u fazama moći početi izlaziti u okolno područje, grupirani po zgradama. Ako je njihova četvrt prošla "bez epidemije" tjedan dana, trgovine, apoteke i tržnice povrćem mogle bi se ponovno otvoriti, iako bi se provodile inspekcije i procjene rizika.

Ranije ovog tjedna, vlasti u Hubeiju priopćile su kako će radnici moći ići direktno na posao i natrag kući od srijede u ponoć, pod uvjetom da su njihove tvrtke podnijele zahtjev i da radnici ispunjavaju zdravstvene uvjete, između ostalih zahtjeva.

Ta ograničenja će biti ukinuta 8. travnja, čime će se stanovnicima Wuhana po prvi put u posljednjih nekoliko tjedana omogućiti sloboda kretanja izvan grada i provincije.

"Ulazimo u novu fazu karantene, pokušavaju opustiti restriktivne mjere, pretpostavljam kako bi provjerili što će se dogoditi", kaže Doug Perez, 29-godišnji učitelj iz Kalifornije, koji u Wuhanu živi dvije godine. "Najbolji način da opišem to je da se čini kao eksperiment".

Nakon što su Sjedinjene Države ranije ovog tjedna prijavile najveći broj slučajeva koronavirusa na svijetu, kineske vlasti su u petak priopćile kako nije bilo novih slučajeva u Wuhanu u prethodna 24 sata, a samo 55 novih slučajeva prijavljeno je u cijeloj zemlji. Od toga su 54 bili tzv. "uvezeni" slučajevi, koje su u zemlju donijeli stranci ili kineski povratnici.

Međutim, u Wuhanu, gradu od 11 milijuna stanovnika, su zabilježena četiri nova smrtna slučaja.

Perez kaže da je tijekom jednog nedavnog istraživanja van granica svog naselja, vidio obitelji kako šeću, ribara kako čisti ribu na lokalnoj tržnici, pa čak i lagano povećanje prometa na cestama.

Drugi su rekli da su, unatoč novim slobodama, odlučili ostati u kućama. Stanovnici Wuhana naučili su da je život krhak pa ne žele riskirati izlazak vani.

Zato se ljudi nisu jednostavno izlili na ulice niti su mještani prijavili da su svjedočili masovnim slavljima.

Neki, poput Pereza, također su zabrinuti da bi se virus mogao vratiti.

"Kako svi budu izlazili vani, razumno je da bi se mogao pojaviti drugi val", rekao je. "Datum kojeg se najviše bojim je službeni datum 8. travnja. Ne želim tada biti u blizini ulica".

Drugima smetaju birokratske prepreke kroz koje su morali proći da bi mogli šetati svojim okruzima.

"To je previše komplicirano", rekla je 22-godišnja Liu Fangjing, studentica koja smije napustiti granice svoje zajednice, ali je odlučila ostati kod kuće. "Osim toga, restorani i kina ionako nisu otvoreni".


Prevela: Ružica Ereš