Rekonvalescentna plazma u liječenju Covida-19 kao obećavajući eksperimentalni tretman

Ovakva vrsta terapije je korištena u SAD-u 1918. godine za vrijeme epidemije španjolske gripe.

AP Photo

Oporavljeni pacijent od Covida-19 koji je prošao svoju 14-dnevnu karantenu, donira plazmu u gradskom centru krvi u gradu Wuhan (18.2.2020.)

AUTOR: Intelligent Living
OBJAVLJENO: 30.03.20 u 15:32
https://bit.ly/2wEv5E1
Liječnici i znanstvenici sada razmatraju transfuziju plazme oporavljenih pacijenata (tzv. terapija rekonvalescentnom plazmom) kao način da se pacijentima pomogne oporaviti od Covida-19.

Rekonvalescentnu plazmu dobilo je pet kritično bolesnih pacijenata u Shenzhenu u Kini koji su bili zaraženi Covidom-19. Pacijenti su bili dobi između 36 i 73 godine te je četvero od pet pacijenata u roku od tri dana od primanja primijetilo poboljšanja tjelesne temperature. Akutni respiratorni stres kod kritičnih bolesnika riješen je u roku od 12 dana kod tih četvero pacijenata, a troje ih je pušteno iz bolnice.

Dr. Mike Ryan, šef programa vanrednih zdravstvenih stanja u SZO-u, rekao je da se plazma oporavljenih u prošlosti pokazala "učinkovitom i spasonosnom".

To je vrlo važno područje kojim se treba baviti, jer hiperimuni globulin omogućuje nakupljanje antitijela u tijelu oporavljenog pacijenta. Time se novom pacijentu daje pojačanje antitijela kako bi prošao kroz vrlo tešku fazu.

Njujorški guverner Andrew Cuomo najavio je da će ta država pokušati isprobati takvu terapiju na kritično bolesnim pacijentima kako bi bili uvjereni da je sigurna. Ako i kada se takvi tretmani pokažu uspješnim, moći će se početi davati pacijentima s manje ozbiljnim infekcijama. Ovakva vrsta terapije je korištena u SAD-u 1918. godine za vrijeme epidemije španjolske gripe.

Dr. Arturo Casadevall stručnjak je za zarazne bolesti iz Bloomberg škole za javno zdravstvo n Sveučilištu Johns Hopkins koji je preporučio ispitivanje tretmana rekonvalescentnom plazmom. Nedavno je razgovarao s portalom NBC News i rekao kako bi to moglo biti koristan način obrane i za zdravstvene radnike.

Američka Uprava za hranu i lijekova (FDA) rekla je za NBC News da radi "na olakšavanju razvoja i dostupnosti" tretmana rekonvalescentnom plazmom. Nakon odobrenja, New York će započeti s područjem New Rochelle koje ima visoku konentraciju oporavljenih pacijenata.

I liječnici u Velikoj Britaniji planiraju koristiti plazmu za pacijente koji imaju upalu pluća uzrokovanu koronavirusom. Zdravstveni radnici i njihove obitelji također će biti u redu za primanje tretmana plazmom u svrhu zaštite od bolesti, piše Intelligent Living.

Profesor David Tappin sa Sveučilišta u Glasgowu podnio je zahtjev Nacionalnom institutu za zdravstvena istraživanja zbog dozvole za pokretanje dva ispitivanja ovog tretmana. "Pokretanje će se trebati dogoditi brže nego inače, jer kod većine istraživanja obično trebaju mjeseci ili godine da bi se dobila potrebna odobrenja i da bi se istraživanje pokrenulo", rekao je Tappin.

Cijeli postupak objasnio je glasnogovornik NHS-a za krv i transplantaciju:

Plazma pacijenata koji su se oporavili od Covid-19 sadržavat će antitijela koja je proizveo njihov imunološki sustav u borbi protiv virusa. Ta se plazma može transfuzijom dati i slabijim pacijentima čiji imunološki sustav ima poteškoće u stvaranju vlastitih antitijela. Transfuzija rekonvalescentne plazme je stoga namijenjena da se slabijem pacijentu pruže antitijela oporavljenog pacijenta kako bi se i njegovo tijelo moglo boriti protiv virusa.

Ipak, dr. Ryan naglašava da se tretmani plazmom moraju provoditi u pravo vrijeme: "Ovaj tretman mora biti proveden u pravo vrijeme jer 'briše' virus iz sustava i daje snagu imunološkom sustavu novog pacijenta u trenutku kada mu je potrebna. No, to se mora dobro tempirati i ne znači da će uvijek biti uspješno", rekao je Ryan.

Budući da se odobrenja očekuju ubrzo, kada se pokrenu spomenuta ispitivanja imat ćemo bolju predodžbu o tome kako funkcioniraju tretmani rekonvalescentnom plazmom.

Rezultate istraživanja kineskih znanstvenika možete pronaći na JAMA Network.


Prevela: Ružica Ereš