Epidemija koronavirusa u Aziji još nije završena, upozorava službenik SZO-a

"Moramo biti jasni da čak i uz sve mere, ne nestaje rizik od širenja epidemije, one nam samo daju dragoceno vreme da se pripremimo za dalje", rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor SZO-a za zapadni Pacifik.

AUTOR: Radio Slobodna Evropa
OBJAVLJENO: 31.03.20 u 13:14
https://bit.ly/2w1eklU
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da je, iako je pažnja preusmerena na epicentre u zapadnoj Evropi i severnoj Americi, epidemija Covid-19 "daleko od kraja" u Aziji i Tihom okeanu.

Pozivajući vlade na svim nivoima u regionu da ostanu angažovane u naporima u borbi protiv virusa, regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik, doktor Takeši Kasai rekao je da će ta bitka biti dugoročna i da je neophodno da svaka zemlja nastavi da reaguje u skladu sa lokalnom situacijom.

Naglasio je da SZO shvata da ne postoji jedinstveni pristup, ali da postoje zajedničke taktike.

"To su rano otkrivanje, izolovanje i testiranje zaraženih, brzo pronalaženje kontakata i stavljanje u karantin i preduzimanje mera o socijalnom distanciranju kako bi se zaustavilo prenošenje virusa i usporila epoidemija", naveo je Kasai.

On je upozorio da države i dalje moraju da budu spremne na porast broja zaraženih.

"Moramo biti jasni da čak i uz sve mere, ne nestaje rizik od širenja epidemije, one nam samo daju dragoceno vreme da se pripremimo za dalje", rekao je on.

U svetu je 31. marta, prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta, broj obolelih od korona virusa premašio 780 hiljada, broj umrlih je preko 37.000, a broj izlečenih više od 166 hiljada.


Izvor: Radio Slobodna Evropa (31. 3. 2020.)