Video: Avio saobraćaj iznad Evrope

Prikazan je avio promet u toku jednog tipičnog ljetnog dana sa ciljem prikazivanja stvarnog intenziteta operacije koja se ponavlja svaki dan u sedmici, svakog mjeseca u godini

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 14.03.14 u 16:04
http://bit.ly/325VIMD
Evropski vazdušni prostor je najprometniji i najkompleksniji u cijelom svijetu. Svaki dan hiljade kontrolora leta na evropskim aerodromima sigurno vode milione putnika do njihovih destinacija. Za većinu stanovnika Evrope činjenica o nevjerovatnoj koreografiji na nebu prolazi totalno neprimjećeno.

Šta god mislili o nevidljivoj, a veoma intenzivnoj saobračajnici iznad naših glava, ne smijemo zaboraviti da je ona jednako bitna kao i sve saobraćajnice koje vidimo, autoput, željeznica ili mreža lokalnih puteva koje svakodnevno koristimo.

Euro24 je vizualizacija avionskog saobraćaja iznad Evrope kreirana korištenjem realnih podataka o obavljenim letovima. 

Vizualizacija prikazuje avionski saobraćaj tokom 24 sata u toku jednog tipičnog ljetnog dana, sa ciljem prikazivanja stvarnog intenziteta operacije koja se ponavlja svaki dan u sedmici, svakog mjeseca u godini. 

Tokom prosječnog julskog dana, nebom iznad Evrope leti oko 30.000 aviona, koji prelete oko 25 miliona nautičkih milja, što je otpilike put koji biste prešli ako biste obletjeli oko Zemlje 998 puta ili 104 putovanja na Mjesec.

Četvrtina svih letova se obavi u vazdušnom prostoru koji kontroliše Velika Britanija. NATS i Velika Britanija su u samom srcu operacije. Heatrow je evropski aerodrom sa najgušćim transportom, dok je drugi londonski aerodrom, Gatwick, najprometniji svjetski aerodrom sa jednom pistom.