Vrijeme je za promjenu šifre: Hakeri objavili 22 miliona jedinstvenih šifri

Stručnjak za sigurnost, Troy Hunt objašnjava kako je gotovo 22 miliona jedinstvenih šifri i više od 772 miliona e-mail adresa bilo pohranjeno na cloudu MEGA.

AUTOR: Mashable
OBJAVLJENO: 18.01.19 u 11:30
http://bit.ly/2YC7NpZ
Vrijeme je da opet promijenite svoju šifru na društvenim profilima i mail adresama. 

Naime, hakeri su objavili više od 87GB šifri i e-mail adresa u folderu nazvanom "Collection 1".

Stručnjak za sigurnost, Troy Hunt objašnjava kako je gotovo 22 miliona jedinstvenih šifri i više od 772 miliona e-mail adresa bilo pohranjeno na cloudu MEGA.

Link je objavljen na hakerskom forumu, ali je u međuvremenu i skinut.

Hunt objašnjava kako se do e-mailova i šifri došlo zahvaljujući brojnim curenjima podataka iz hiljada različitih izvora, od kojih neki datiraju iz 2008. godine, prenosi Mashable.

Naišao je na datoteku nakon što ga je više ljudi upozorilo na istu prošle sedmice, te je otkrio kako se na spisku nalazi e-mail adresa i šifra koju je koristio prije nekoliko godina.

"Kao i mnogi od vas koji ovo čitate, moji lični podaci su se nalazili u prethodnim curenjima podataka," napisao je Hunt.

"Na sreću, objavljene su samo šifre koje više ne koristim ali još uvijek osjećam isti užas, kao i mnogi od vas, kada ih vidim u nečijim tuđim rukama."

Hunt je napravio stranicu haveibeenpwned na kojoj možete provjeriti da li su i vaši mailovi i šifre objavljeni u ovom curenju podataka.

Nakon što provjerite da li su vaši podaci ugroženi, vrijedi pokušati s upotrebom password manager-a ili jednostavno negdje na sigurno mjesto zapisati šifre koje je teško zapamtiti.

"Bez obzira na tradicionalna mišljenja, zapisivanje jedinstvene šifre na papir i njeno čuvanje unutar kuće je sigurnije nego stalno korištenje iste šifre na raznim aplikacijama na web-u," dodao je Hunt.