Antirefleksni premaz čini plastiku nevidljivom

Antirefleksni (AR) premazi na plastici imaju mnoštvo praktičnih aplikacija, uključujući smanjenje odsjaja na naočalama, kompjuterskim monitorima i ekranu na vašem pametnom telefonu kada ste na otvorenom

AUTOR: Jasmin Valjevac
OBJAVLJENO: 05.02.19 u 15:30
http://bit.ly/2YPqfM5
Antirefleksni (AR) premazi na plastici imaju mnoštvo praktičnih aplikacija, uključujući smanjenje odsjaja na naočalama, kompjuterskim monitorima i ekranu na vašem pametnom telefonu kada ste na otvorenom.

Sada su istraživači u Penn State Univerzitetu razvili AR sloj koji poboljšava postojeće premaze do te mjere da može napraviti prozirnu plastiku, kao što je pleksiglas, gotovo nevidljivom.

"Ovo otkriće je nastalo kada smo pokušavali da napravimo solarne panele veće efikasnosti", rekao je Chris Giebink, vanredni profesor elektrotehnike, Penn State.

"Naš pristup je uključivao koncentraciju svetlosti na male, visokoefikasne solarne ćelije koristeći plastične leće, a mi smo morali da smanjimo njihov gubitak refleksije."

"Da bi  sve radilo optimalno potreban je antirefleksni premaz koji bi dobro funkcionisao preko čitavog solarnog spektra i pod više uglova dok sunce prelazi nebo. Takođe nam je bio potreban premaz koji bi mogao da izdrži sve vremenske uslove tokom dužeg vremena.

Izvor: Penn State University