Kina želi učiniti svoju vojsku moćnom poput američke pomoću umjetne inteligencije

Postoji više razloga zbog kojeg Kinezi insistiraju na razvoju domaće umjetne inteligencije. Naime, u novom izvještaju se naglašava da Kina poduzima korake kako bi smanjila ovisnost od uvoza strane tehnologije.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 11.02.19 u 07:08
http://bit.ly/2JkhfbX
Kineska vojska želi što brže integrisati umjetnu inteligenciju (AI) i autonomne tehnologije u svoje redove.

Naime, glavni razlog za to jeste što kineski predsjednik Xi Jinping vjeruje da AI i najsavremenije tehnologije (posebno kada je riječ o vojnim sistemima) predstavljaju ključ za održavanje koraka sa vojskama razvijenih država poput SAD-a, koje su imale prednost u industrijskom razvoju, stoji u novom izvještaju objavljenom od strane istraživačkog centra New American Security.

Postoji više razloga zbog kojeg Kinezi insistiraju na razvoju domaće umjetne inteligencije. Naime, u novom izvještaju se naglašava da Kina poduzima korake kako bi smanjila ovisnost od uvoza strane tehnologije, prenosi Futurism.

Predsjednik Kine je, u oktobru, izjavio kako Kina treba težiti tome "da postane lider" na polju umjetne inteligencije dok istovremeno radi na eliminaciji svoje "ovisnosti od uvoza ključnih tehnologija i napredne opreme", stoji u izvještaju.

Ukratko, Kina želi preuzeti vodeće mjesto na polju razvoja umjetne inteligencije i želi se pobrinuti da to mogu učiniti bez pomoći druge nacije.

U izvještaju istraživačkog centra se naglašava kako su mnogi kineski zvaničnici zabrinuti da potiču neku vrstu utrke u naoružanju između Kine i Zapada budući da istovremeno rade na razvoju AI-a i autonomne thnologije u vojne svrhe.

Ipak, u izvještaju se još navodi kako ti isti zvaničnici vjeruju kako će AI postati nezaobilazna u borbama. A, kada se to desi, Kina je odlučna da preuzme vodstvo. Treba napomenuti kako kineske tehnološke korporacije rade zajedno s vladom na razvoju tehnologija, a da su američke kompanije poput Google-a i Amazon-a podložne radničkim protestima zbog vojnih ugovora.