Zuckerberg: Facebook pravi stroj za čitanje misli

U nedavnom intervjuu na Univerzitetu Harvard s profesorom Jonathan Zittrainom, Zuckerberg se hvalio tehnologijom na kojoj ova društvena platforma radi i koja bi jednog dana mogla dopustiti korisnicima da upravljaju stranicom ili čak tipkaju koristeći samo svoje umove.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 11.03.19 u 08:26
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Prema riječima izvršnog direktora Marka Zuckerberga, Facebook ima za cilj pristup informacijama o svojim korisnicima ne samo putem njihovih pametnih telefona i računala, već i izravno iz njihovih mozgova, piše Victor Tangermann za Futurism.
 
U nedavnom intervjuu na Univerzitetu Harvard s profesorom Jonathan Zittrainom, Zuckerberg se hvalio tehnologijom na kojoj ova društvena platforma radi i koja bi jednog dana mogla dopustiti korisnicima da upravljaju stranicom ili čak tipkaju koristeći samo svoje umove, prenosi Wired.
 
Kada je Zittrain ukazao Zuckerbergu na invazivnost i etičke implikacije Facebookovog stroja za čitanje uma, glavni izvršni direktor u Silikonskoj dolini imao je jednostavan odgovor: "pretpostavlja se da bi to bilo nešto što bi neko odabrao koristiti kao proizvod."
 
Koncept je relativno jednostavan: pametni objekti mogu međusobno komunicirati, ali je vaš mozak zatvoren od njih. Prema Zuckerbergu, rješenje je "uređaj koji izgleda kao tuš" koji će čitati signale u našem mozgu i koristiti ih za otključavanje tokova podataka u našim mislima.
 
Facebook već niz godina testira takav "mozak-računalo interejs". Na svojoj F8 developer's konferenciji 2017. godine, kompanija je pokazala ono što je Facebookov potpredsjednik Regina Dugan nazvala "moždanim mišem" - neinvazivni moždani interfejs koji bi jednog dana mogao dopustiti korisnicima da kontroliraju AR aplikacije.
 
Zuckerbergov entuzijazam oko tog posla je ironičan, zato što je njegova kompanija izgubila puno povjerenja među svojim korisnicima nakon godina lošeg marketinga i ponavljajućih izvještaja o kršenju privatnosti. Milioni Amerikanaca napustili su ovu društvenu mrežu 2018. godine.
 
Budući planovi Facebooka za interfejs mozak-računalo izgledaju potpuno odvojeno od te stvarnosti.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico