Naučnici misle da ćemo svi umrijeti do 2050. godine

Ako bih morao pogoditi koja je naša najveća egzistencijalna prijetnja, vjerovatno bi to bila umjetna inteligencija. Zato moramo biti vrlo oprezni.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 13.03.19 u 08:58
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Prema istraživanjima o budućnosti umjetne inteligencije, ljudska rasa bi mogla nestati u našem životnom vijeku.

Konačno, neke dobre vijesti.

Jeff Nesbit, bivši direktor za zakonodavne i javne poslove u National Science Foundation i autor više od 24 knjige, ispitivao je najnovija razmišljanja o sposobnostima umjetne inteligencije.

On zaključuje da bi ljudska rasa mogla prestati postojati do 2050. - ili da ćemo postati besmrtni.

Nesbit objašnjava teoriju poznatu kao ASI, ili 'super umjetna inteligencija', koja pretpostavlja da će se AI razviti u superkompjuter koji tako brzo uči da nadilazi ljudsku inteligenciju i rješava sve probleme, prenosi Indy100.

S jedne strane, postoje ljudi puni nade kao što je Ray Kurzweil, koji ‘mole’da se ne bojimo umjetne inteligencije i umjesto toga ukazuju na starije i hitnije prijetnje poput bioterorizma ili nuklearnog rata.

U stvari, Kurzweil tvrdi da je AI pojačala mentalne sposobnosti, i ističe da su globalne stope nasilja, rata i ubistava dramatično opale.

On također tvrdi da je AI pomogla u pronalaženju lijekova za bolesti, razvoju obnovljivih izvora energije i brizi o osobama s invaliditetom, među ostalim koristima za društvo.

Kurzweil stavlja datum "ljudske razine AI" na 2029. godinu, što nam daje dovoljno vremena da "osmislimo etičke standarde".

Zatim je tu Rollo Carpenter, tvorac Cleverbot softvera, koji je postigao visoke rezultate u Turingovom testu - to jest, mnogi su ga pogrešno zamijenili za čovjeka kada komuniciraju s njim.

'Vjerujem da ćemo dugo vremena biti zaduženi za tehnologiju, i da će njen potencijal za rješavanje mnogih problema biti iskorišten.''

On objašnjava da je sposobnost razvijanja algoritama potrebnih za postizanje pune umjetne inteligencije još nekoliko desetljeća udaljena i objašnjava: ''Ne možemo sasvim znati šta će se dogoditi ako stroj nadmaši našu vlastitu inteligenciju, tako da ne možemo znati da li će nam beskrajno pomoći, ili će nas ignorirati i zanemariti, ili će nas možda uništiti.

Milijarder Elon Musk, pionir digitalnog novca i električnih automobila, rekao je studentima u intervjuu da "prizivamo demona" s AI.

Govoreći na simpoziju AeroAstro Centennial na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Musk je istakao sljedeće:

''Ako bih morao pogoditi koja je naša najveća egzistencijalna prijetnja, vjerovatno bi to bila umjetna inteligencija. Zato moramo biti vrlo oprezni. S umjetnom inteligencijom prizivamo demona. U svim tim pričama gdje je tip s pentagramom i svetom vodom, to je kao ... da, on je siguran da može kontrolirati demona. To ne radi na taj način.''

U otvorenom pismu iz 2015. godine Musk i profesor Stephen Hawking pisali su o ideji da bi AI mogla dopustiti razvoj autonomnog oružja koje bi revolucioniralo ratovanje - ali ne na bolje.

Autonomno oružje idealno je za zadatke kao što su atentati, destabiliziranje nacija, potiskivanje stanovništva i selektivno ubijanje određene etničke skupine.

Pokretanje utrke naoružanja vojne inteligencije je loša ideja i treba je spriječiti zabranom autonomnog oružja izvan smislene ljudske kontrole.

Hawking, koji je bio u stanju komunicirati putem tehnologije koja koristi osnovni oblik umjetne inteligencije, također je izjavio nešto slično za BBC: ''Razvoj pune umjetne inteligencije mogao bi značiti kraj ljudske rase.''

On također razmatra mogućnosti i potencijalne opasnosti ASI-ja, objašnjavajući da bi AI mogla poletjeti sama i ponovno se dizajnirati po sve većoj stopi.

Ljudi, koji su ograničeni sporom biološkom evolucijom, nisu se mogli natjecati i bili su zamijenjeni.

Ali svi se slažu oko jedne stvari - negdje u sljedećih 30 godina ili tako nešto, superkompjuter će replicirati ljudski mozak i evoluirati u super-inteligenciju ili ASI.

Tim Urban, autor knjige 'Čekaj, ali zašto?' piše na svom blogu:

''Dok je većina naučnika s kojim sam se susreo priznala da bi ASI mogla poslati ljude u izumiranje, mnogi također vjeruju da se, uz optimalno korištenje, ASI sposobnosti mogu iskoristiti kako bi pojedine ljude i našu vrstu u cjelini doveli do… besmrtnost.

Veliki skup izbora, što jest jest.