Facebook troši $22,6 miliona na Zuckerbergovu sigurnost

Zuckerberg je u posljednje tri godine imao osnovnu plaću od $1, a njegova "druga" naknada iznosila je $22,6 miliona, od kojih je većina bila za njegovu ličnu sigurnost

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 15.04.19 u 19:48
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Facebook je više nego udvostručio novac koji troši na sigurnost svog glavnog izvršnog direktora Marka Zuckerberga u 2018. godini na $22,6 miliona, što je objavljeno u petak.
 
Zuckerberg je u posljednje tri godine imao osnovnu plaću od $1, a njegova "druga" naknada iznosila je $22,6 miliona, od kojih je većina bila za njegovu ličnu sigurnost, prenosi Reuters.
 
Gotovo $20 miliona otišlo je za sigurnost za Zuckerberga i njegove porodice, u poređenju s $9 miliona od prethodne godine. Zuckerberg je također primio $2,6 miliona za ličnu upotrebu privatnih zrakoplova, za šta je kompanija izjavila da je dio njegovog cjelokupnog sigurnosnog programa.
 
Facebook se u posljednjih nekoliko godina suočio s javnim protestima zbog svoje uloge u navodnom utjecaju Rusije na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, te se našao na udaru kritika nakon otkrića da je Cambridge Analytica bez pristanka dobila lične podatke korisnika sa njihovih Facebook profila.
 
Glavni operativni direktor Sheryl Sandberg zaradila je $23,7 miliona u 2018. godini u poređenju s $25,2 miliona prošle godine.
 
U međuvremenu, Facebook je izjavio kako će glavni izvršni direktor Netflixa Reed Hastings napustiti svoje mjesto u upravi ovog društvenog medija i neće biti nominiran za ponovni izbor.
 
Kompanija je također saopštila kako će nominirati potpredsjendika PayPal-a za temeljna tržišta, Peggy Alford, u svoj odbor umjesto profesora emeritusa na Univerzitetu Sjeverne Karoline Erskin Bowlesa, koji također neće biti ponovno nominovan.
 
Cijena dionica Facebooka u petak navečer iznosila je $179,07 .
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico