Iz Tesle tvrde kako ne mogu napraviti cjenovno dostupna autonomna vozila bez pomoći Kine

Elektroničku upravljačku jedinicu za koju iz Tesle žele izuzeće od plaćanja poreza u dokumentima opisuju kao „mozak“ automobila.

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 05.05.19 u 15:42
http://bit.ly/2YCGThS
Čini se da će direktor tvrtke Tesla Elon Musk, ukoliko ikada namjerava prodavati potpuno autonomne automobile, trebati pomoć Kine, prenosi Quartz.
 
Od srpnja 2018. godine, iz Tesle su tražili od američke vlade izuzeće od plaćanja poreza od 25% pri uvozu dijelova za elektroničku upravljačku jedinicu za njihov model S, model X i model 3, stoji u vladinim prijavama koje su dobili Reuters i TechCrunch. Vlasti su odbile zahtjeve za modele S i X, a zahtjev za model 3 još se obrađuje.
 
Elektroničku upravljačku jedinicu za koju iz Tesle žele izuzeće od plaćanja poreza u dokumentima opisuju kao „mozak“ automobila. Elon Musk je prošli mjesec izjavio da će hardver Autopilot 3.0 biti tehnologija koja će omogućiti potpuno samostalno upravljanje Tesla vozilima.
 
No, iz Tesle tvrde da, s obzirom na to da im je potrebno pola godine za razvijanje i proizvodnju, nema druge zemlje koja može proizvesti dijelove bez greške u tako kratkom vremenu.
 
„Tesla nije u stanju pronaći proizvođača za Autopilot 3.0 ECU u Sjedinjenim Državama,“ navodi se u podnesku tvrtke. „Obratili smo se industrijskim stručnjacima koji bi mogli postići tu kvalitetu i složenost u danom roku, što nije bilo moguće nigdje osim u Kini.“
 
To što je lokacija Quanta Computera u Šangaju, gdje se proizvode dijelovi za Teslu, ne znači njezinu isključivu odgovornost za proizvodnju tehnologije, napominju u TechCrunchu. Primjerice, jedan od čipova koji ubrzava procese umjetne inteligencije u Autopilotu 3.0 proizvodi Samsung u Teksasu.
 
Ovi dijelovi su ključni za budućnost koju Tesli predviđa Musk. Prošli mjesec je izjavio da bi s vremenom vrijednost Teslinih automobila rasla zbog poboljšanja softvera za samostalno upravljanje koji se ažurira na hardveru Autopilota 3.0., što se u ekonomiji naziva povećanjem vrijednosti imovine.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš