Američki znanstvenici izrađuju najbrže superračunalo na svijetu

Eksaflop predstavlja kvintilion računskih operacija u sekundi. Kvintilion je cifra od nevjerojatnih osamnaest nula nakon jedinice.

AUTOR: Xinhuanet
OBJAVLJENO: 09.05.19 u 11:30
OSVJEŽENO: 09.05.19 u 11:30
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Američko ministarstvo energetike je u utorak 7. svibnja priopćilo kako planira napraviti najsnažnije računalo na svijetu do 2021. godine s performansama jačim oko 12 puta od najbržeg računalnog sustava izrađenog do sada.
 
Kako prenosi Xinhua, sustav naziva Frontier  temeljit će se na visokoučinkovitim AMD procesorima, čiji će procesori i grafički čipovi biti optimizirani za umjetnu inteligenciju i raditi pri brzini većoj od 1.5 exaflopsa, navodi ministarstvo.
 
Ideja za sustav Frontier došla je nakon što je ministarstvo za energetiku u ožujku predstavilo plan izgradnje egzaskalnog superračunala Aurora koje se temelji na Intelovoj procesorskoj tehnologiji koja može raditi brzinom većom od jednog eksaflopa. Aurora će također biti gotova do 2021. godine.
 
Eksaflop predstavlja kvintilion (1018) računskih operacija u sekundi. Kvintilion je cifra od nevjerojatnih osamnaest nula nakon jedinice.
 
„Frontier će ubrzati inovacije umjetne inteligencije dajući američkim znanstvenicima podatke svjetske klase i računalne resurse koji će osigurati da se sljedeći veliki izumi naprave u Sjedinjenim Državama,“ izjavio je američki tajnik za energetiku Rick Perry.
 
Trenutno je Summit, IBM-ovo superračunalo, na prvom mjestu najbržih računalnih sustava na svijetu, čime je preuzeo vodstvo ispred kineskih TaihuLight i Tianhe 2A računala.
 
Summitov najbolji performans je 122.3 petaflopsa, a u teoriji može dostići brzinu od 200 petaflopsa. Jedan eksaflop je 1000 petaflopsa.
 
Frontier će se instalirati u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u državi Tennessee, gdje se sad nalazi Summit. Njegova vrijednost je veća od $600 milijuna, za $100 milijuna veća od vrijednosti Aurore, navode iz ministarstva.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš