Britanski stručnjaci pomoću dronova istražili i mapirali černobilsku "Crvenu šumu"

Brintanski nacionalni centar za nuklearnu robotiku je razvio sustav mapiranja dronovima koji znanstvenicima omogućuje istraživanje razrušenih mjesta sa sigurne udaljenosti.

AUTOR: BBC
OBJAVLJENO: 11.05.19 u 11:56
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Černobilsku 'crvenu šumu' – jedno od najradioaktivnijih mjesta na Zemlji – upravo su istražili britanski znanstvenici koristeći nekoliko dronova, prenosi BBC.

Novi senzori robotskih letjelica su ukrajinskim vlastima dali najnovije informacije o mjestima s najvećom razinom kontaminacije.

Crvena šuma se nalazi na svega 500 metara udaljenosti od černobilskog nuklearnog kompleksa. Godine 1986. je pogođena radioaktivnim padavinama zbog posljedica eksplozije i požara nuklearnog reaktora broj 4. 

Većina drveća u šumi je uginulo i poprimilo narandžastu boju. Ljudima je još uvijek zabranjeno ući u neke dijelove šume.

Brintanski nacionalni centar za nuklearnu robotiku je razvio sustav mapiranja dronovima koji znanstvenicima omogućuje istraživanje razrušenih mjesta sa sigurne udaljenosti.

Prvo se koriste letjelice s nepokretnim krilima za izradu opće karte zračenja, leteći brzinom oko 65 km/h u obliku rešetki neposredno iznad krošnji drveća. 

Bitnija mjesta se zatim poprate helikopterskim dronovima koji mogu lebdjeti i koristiti svoje senzore kako bi dobili 3D slike visoke rezolucije.

Istraživanje provedeno u travnju je u suštini potvrdilo trenutno razumijevanje distribucije zračenja u šumi, ali mnogo detaljnije nego što se to ranije moglo učiniti.

Dronovi su otkrili i nekoliko neočekivanih žarišnih točaka.

Jedno od njih nalazi se par kilometara južno od šume, a ispostavilo se da je u pitanju stara jedinica za odvajanje zemlje koja se koristila pri prvom čišćenju nakon eksplozije. 

„Pokušali su odvojiti kontaminirani dio i tako smanjiti količinu otpada,“ izjavio je profesor Tomm Scott sa Sveučilišta u Bristolu, ravnatelj centra za nuklearnu robotiku.

„Ostaci u tom objektu su u biti potrošeno nuklearno gorivo rasuto po podu koje je imalo vrlo visoku razinu zračenja, oko 1.2 mSv/h. To znači da bih svoju godišnju dozu zračenja dobio u samo par sati.“

Tim nacionalnog centra za nuklearnu robotiku se planira vratiti u Ukrajinu u nadolazećim mjesecima kako bi istražio druge lokacije unutar 2600 kilometara četvornih černobilske zabranjene zone, u koju će s vremenom moći dolaziti sve više ljudi.

Prošle godine je zonu posjetilo 70 tisuća turista, a postoje planovi da se iskoriste velika područja zemlje za koja se tvrdi da su sad niskog rizika za proizvodnju solarne energije.

Britanska vježba mapiranja će pomoći u poboljšanju protokola koji će se koristiti za osiguravanje sigurnosti svih onih koji se odluče ući u područje zabranjene zone.

NCNR predstavlja nacionalni konzorcij znanstvenih stručnjaka zaduženih za razvoj sljedeće generacije tehnologija koje će se koristiti za čišćenje 4.9 milijuna tona ostataka nuklearnog otpada u Britaniji.

Stručnjaci za robotiku, umjetnu inteligenciju, senzore, elektroniku i materijale rade unutar osam institucija centraliziranih na Sveučilištu Birmingham. Ključni im je cilj razviti autonomne robote koji mogu učinkovito i sigurno ukloniti otpad.

Ovi uređaji su znatno napredniji od onih koje vidimo u proizvodnji automobila, rekao je profesor sa Sveučilišta Birmingham Rustam Stolkin.

„Ovi roboti su potpuno autonomni; kontroliraju ih stotine tisuća linija koda umjetne inteligencije,“ objasnio je. „Oni koriste robotske sustave vida; vide objekte i razumiju njihov položaj, veličinu i oblik; točno planiraju kako 'uhvatiti' objekat da bi postigli stabilan stisak.“

„Oni mogu očistiti nagomilanu hrpu objekata bez prethodnog znanja o njima. Ovo je dostignuće međunarodne robotike i istraživanja umjetne inteligencije.“

Postoji nada da će mnoge tehnologije iz NCNR-a imati veliki izvozni potencijal. Sustav dronova se već testira za traženje minerala.

„Dronovi koji tako lete su dosta osjetljiviji od ljudi koji lete u helikopteru ili avionu,“ rekao je profesor Scott.

„Neki od minerala koji nas zanimaju su zlato, rijetki zemni elementi i kobalt. Ovo su najvrjedniji materijali koji nam padaju na pamet, a kao i minerali, svi oni imaju karakteristične radioaktivne anomalije.“


Za Front Slobode prevela Ružica Ereš