Robert Downey Jr. najavio plan čišćenja planeta Zemlje pomoću robotike

Glumac je također najavio novu dokumentarnu seriju o umjetnoj inteligenciji na kojoj radi sa svojom suprugom, producenticom Susan Downey.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 09.06.19 u 12:33
http://bit.ly/2XgcYeF
Hollywoodski glumac Robert Downey Junior želi oživjeti svoj lik iz Osvetnika i u stvarnom svijetu. Ovaj uspješni glumac najavio je pokretanje inicijative koja će za čišćenje planete koristiti sustave umjetne inteligencije i robote.

Downey Junior je održao predavanje na Amazonovoj konferenciji re:MARS u Las Vegasu i rekao uzbuđenoj publici da postoje metode koje bi pomoću robotike i nanotehnologije mogle očistiti planet u roku jednog desetljeća.

Downey će financirati formiranje "Footprint koalicije" koja bi službeno trebala biti pokrenuta u travnju iduće godine. Zvijezda filma Osvetnici kaže kako ima financijsku obvezu prema ovoj koaliciji sljedećih 11 godina.

Nema mnogo detalja o tome što će ova koalicija raditi. Njihova web stranica još uvijek nije u funkciji i na njoj trenutno stoji samo zahvala posjetiteljima zbog zabrinutosti za Majku Prirodu i traži e-mail adresu kako bi mogli stupiti u kontakt kad krene s radom.

Glumac je također najavio novu dokumentarnu seriju o umjetnoj inteligenciji na kojoj radi sa svojom suprugom, producenticom Susan Downey, piše Interesting Engineering. Par je sklopio ugovor o licenciranju s YouTubeom i seriju od osam epizoda objavit će na YouTube Redu, novoj pretplatničkoj usluzi ove tvrtke.

Očekuje se da će svaka jednosatna epizoda obraditi različite uglove utjecaja umjetne inteligencije na naše živote. Narator i voditelj ove dokumentarne serije bit će upravo Robert Downey Junior, a sudjelovat će i stručnjaci iz različitih područja poput znanosti, filozofije, tehnologije, inženjerstva, medicine, futurizma i zabavne industrije.

Iako se u brojnim holivudskim filmovima obrađuje tema umjetne inteligencije, posebice u onima u kojima je Downey glumio, nema baš puno dokumentaraca koji je obrađuju.

"Drago nam je što surađujemo s pametnim i kreativnim umovima koji stoje iza ove inovativne serije," izjavila je Susanne Daniels, voditeljica YouTubeovog odjela za originalni sadržaj. "Postoji toliko toga što ćemo tek otkriti, a ova serija će nas odvesti na fascinantno putovanje istraživanja uzbudljivog razvoja svijeta umjetne inteligencije te nudi kratak pogled u budućnost."

Susan Downey je svoje uzbuđenje podijelila s Forbesom: "Robert i ja dijelimo interes za umjtenu inteligenciju, temu koja je složena i o kojoj su mišljenja podijeljena. Naš je cilj istražiti temu umjetne inteligencije kroz objektivnu i pristupačnu perspektivu i na temeljit, hrabar i zabavan način."

Iako je umjetna inteligencija već dio naših svakodnevnih života, mnogi od nas ne razumiju njezin puni potencijal, granice i etička pitanja. Način na koji umjetna inteligencija postaje dio naših života je nama dosta tajanstven, ali njena primjena je često svakodnevna. Primjerice, ako koristite pametni telefon čiji softver koristi strojno učenje, on vam pomaže u organizaciji fotoalbuma.

No, umjetna inteligencija često predstavlja i prijetnju za mnoge poslove koje bi mogli preuzeti 'roboti'. Ovaj dokumentarac bi trebao ponuditi opsežniji uvid u razvoj i budućnost umjetne inteligencije bez zastrašivanja i pretjerivanja.


Prevela: Ružica Ereš