Pogled u budućnost: Xiaomi uspio napraviti selfie kameru pod zaslonom

Kombinirani zaslon s ugrađenom kamerom omogućuje ulazak više svjetlosti u objektiv, što rezultira jasnijim selfijima od onih gdje se kamera ugrađuje u rupu, objasnio je Wang Xiang, viši potpredsjednik tvrtke Xiaomi.

AUTOR: Gadgets 360
OBJAVLJENO: 09.06.19 u 12:33
http://bit.ly/324iTXN
Iz Xiaomija su prošlog tjedna potvrdili da rade na postavljanju prednjih kamera ispod zaslona, čime bi se napokon eliminirala potreba za usjekom ekrana, rupama i pop-up klizačima za prednju kameru.

Ova kamera se 'skriva' ispod posebnog nisko reflektirajućeg stakla koje se pri vrhu podebljava kao objektiv kamere. Tehnologija je još uvijek u izradi, a viši potpredsjednik Xiaomija, Wang Xiang je detaljno opisao kako će tehnologija funkcionirati. On je rekao da bi ova Xiaomijeva tehnologija kamere ispod zaslona mogla biti vrhunsko rješenje za puni prikaz zaslona bez problema s prednjom kamerom.

Xiang je objavio nekoliko slajdova u kojima objašnjava na koji način funkcionira ova tehnologija. Tvrtka radi i na prilagođenom zaslonu koji ima malu prozirnu površinu od posebne vrste stakla niske reflektivnosti i visoke propusnosti. Aktivacijom selfie kamere, područje prikaza iznad objektiva fotoaparata postaje prozirno u trenu i omogućava ulazak svjetlosti u objektiv. Nakon što se ugasi fotoaparat, transparentni zaslon ponovno počne funkcionirati normalno i sadržaji se mogu prikazati u cjelosti.

Kombinirani zaslon s ugrađenom kamerom omogućuje ulazak više svjetlosti u objektiv, što rezultira jasnijim selfijima od onih gdje se kamera ugrađuje u rupu, objasnio je Xiang.

I tvrtka Oppo je potvrdila da radi na sličnoj tehnologiji. Xiaomi je početkom ovog mjeseca objavio teaser video nove kamere pod zaslonom.

Predsjednik tvrtke Oppo, George Zhao je u intervjuu za CNMO potvrdio da tvrtka također radi na vlastitoj verziji kamere ispod zaslona. Rekao je da su napravili prototip, ali da moraju riješiti neke probleme prije nego što je komercijaliziraju. Ni on nije odredio vremenski okvir pokretanja tehnologije.

Prevela: Ružica Ereš