Facebook bi mogao uvesti svoju kriptovalutu već krajem mjeseca

Facebookova kriptovaluta će biti vezana za drugu valutu, poput američkog dolara ili eura, kako bi se stabilizirala njena vrijednost i kako bi je učinili održivom.

AUTOR: Independent; Tech Crunch
OBJAVLJENO: 10.06.19 u 14:17
http://bit.ly/2Xf19Fz
Iako se procjenjivalo da će Facebook svoju kriptovalutu uvesti početkom 2020. godine, izgleda da bi do njenog aktiviranja moglo doći puno brže. Neki izvori pišu o periodu narednih par tjedana, a nova izvješća sugeriraju da će ona biti dostupna u paketu aplikacija kao i na bankomatima. Prema najnovijim informacijama, njena aktivacija mogla bi se dogoditi već 18. lipnja.

Glasine o valuti poput bitcoina kruže od početka prošle godine, kada je Facebook osnovao novi odjel za blockchain tehnologiju.

Iako tvrtka još nije službeno otkrila nikakve detalje, iscurile su brojne informacije koje ukazuju na to što se može očekivati. Primjerice, voditeljica Facebookovog odjela za financijske usluge za Sjevernu Europu Laura McCracken je za njemački list Wirkschaftswoche otkrila spomenuti datum 18. lipnja kao datum kada će Facebook objaviti bijelu knjigu s detaljima u vezi ovog projekta. Mislila je da je taj datum već poznat javnosti.

Nedavno je TechCrunch razgovarao s brojnim investitorima upoznatim s projektom kodnog naziva Libra o tome kako će ova kriptovaluta biti predstavljena na društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu poruka, uključujući Instagram, Messenger i Whatsapp. Ekipa ovog portala je od Facebookovog novog odjela za blockchain tehnologiju dobila zahtjev za embargo vijesti o 18. lipnja.

Ova kriptovaluta bi, ukoliko dođe do masovnog prihvaćanja, mogla napraviti ono što bitcoin nije uspio u svojoj desetogodišnjoj povijesti. Priča se kako će Facebook pregovarati s raznim organizacijama i investitorima.

Facebookova kriptovaluta će biti vezana za drugu valutu, poput američkog dolara ili eura, kako bi se stabilizirala njena vrijednost i kako bi je učinili održivom. Korisnici će je čak moći kupiti na fizičkim lokacijama poput bankomata.

Iz Facebooka su odbili komentirati glasine o kriptovaluti, a glasnogovornik tvrtke je za Independent rekao kako tvrtka samo "istražuje načine kako iskoristiti moć blockchain tehnologije." Dakle, službenih informacija još uvijek nema pa neki izvori ponovno upućuju na početak 2020. godine kao vjerojatniji početak uvođenja kriptovalute.

Nije poznat ni naziv kriptovalute, najčešće se spominju GlobalCoin i Libra (što je naziv tvrtke koju je Facebook otvorio u Švicarskoj za rad na projektu kriptovalute).

Facebook će se vjerojatno suočiti i s konkurentnim aplikacijama za razmjenu poruka, uključujući Telegram. Telegram bi do kraja ove godine trebao uvesti svoju kriptovalutu GRAM. Ipak, Telegram ima znatno manje korisnika od Facebooka i zabranjen je u više država, primjerice u Rusiji.

Prevela: Ružica Ereš