Najizdržljivije baterije pametnih telefona u 2019. godini

Na njihovoj listi nalazi se 20 pametnih telefona s najizdržljivijim baterijama u 2019. godini, uključujući i flagship i nešto povoljnije uređaje.

AUTOR: Expert Reviews
OBJAVLJENO: 12.06.19 u 12:47
http://bit.ly/323w3o8
Ljudima se često teško odlučiti pri kupnji telefona. Svima nam treba telefon s najboljim performansama i dobrom kamerom, ali i baterija pametnih telefona postaje sve bitniji čimbenik pri kupnji. Bez obzira na to koliko je dobar vaš tek kupljeni telefon, on i nije baš od neke koristi ako je stalno na punjaču.

Kad se odlučite na kupnju telefona, najbolje je gledati kapacitet baterije (koji se mjeri u mAh) koji će vam dati indikaciju o tomu koliko bi ona mogla potrajati. Čimbenici poput veličine i rezolucije ekrana također igraju veliku ulogu.

Expert Reviews je napravio detaljan test i objavio rezultate koji pokazuju listu pametnih telefona s najizdržljivijim baterijama. Svi telefoni koje testiraju prođu kroz detaljan test dugotrajnosti baterije. Stoga, oni donose popis pametnih telefona koje biste mogli uzeti u obzir pri sljedećoj kupnji ako vam je bitna dugotrajnost baterije. Na njihovoj listi nalazi se 20 pametnih telefona s najizdržljivijim baterijama u 2019. godini, uključujući i flagship i nešto povoljnije uređaje.

Način na koji provode test izdržljivosti baterije je kroz kontinuirano prikazivanje videozapisa koji uključuje scene iz filma Spider-Man 2 kodiranih na H.264 način i pušten da se vrti 20 sati. Za reprodukciju videozapisa i i praćenje njenog trajanja, koriste se MX aplikacijom s Google Playa ili s Apple App Storea. Telefon postave na zrakoplovni način rada i isključe automatske postavke svjetline i mirovanja, a svjetlinu zaslona postave na standardizirani 170 cd/m2.

Zrakoplovni način rada isključuje sve bežične značajke telefona, čime se naravno produžava vijek baterije, što znači da se test može ponavljati i da je dosljedan. Veliki problem bežičnih veza je to što se snaga signala može pojaviti i nestati, jačati i slabjeti, što telefon prisiljava na prilagođavanje količine energije koju koristi. To dovodi do varijabilnih rezultata.

Kada je riječ o rezultatima, zamijetili su da se u 2019. godini izdržljivost baterija pametnih telefona popravila, unatoč stagnaciji u posljednjih nekoliko godina. Svih dvadeset telefona s ove liste radilo je duže od 20 sati prije potrebe za punjenjem baterije, a značajna brojka novijih uređaja je ozbiljno nadmašio svoje prethodnike.

Lenovo P2 je već dvije godine najjači u ovoj grupi, a prvo mjesto zadržao je s 28-satnim vijekom trajanja baterije. Međutim, ovaj uređaj se više ne proizvodi, a vjerojatno se može naći polovan ili kod preprodavača.

Tik iza njega su Huawei Mate 10 s 26 sati i 43 minute i Moto G7 Power s 26 sati i 22 minute trajanja na jednom punjenju. Generalno dominiraju uređaji tvrtki Samsung i Huawei koji imaju po četiri i pet pametnih telefona na listi. Apple se, s druge strane, nije pokazao.

Još jedan od uređaja koji se pokazao ubojitim je Xiaomijev novi flagship Mi 9, a završio je na sedmom mjestu s 22 sata i 54 minute trajanja baterije tijekom testiranja.

Samsung Galaxy S10 Plus, jedan od najnovijih modela, izdržao je 21 sat i 17 minuta i tako se našao na 12. mjestu ove liste. Malo zaostaje za Huawei P30 Pro, također nedavno lansiranim uređajem, koji je trajao 21 sat i 21 minutu. Asus Zenfone 6 našao se na osmom mjestu, a OnePlus 7 na četrnaestom, koje dijeli s Huawei Mate 20 X phabletom.

Postoje još neki poprilično izdržljivi pametni telefoni koji nisu uspjeli ući u ovu finalnu listu. Izvan top 20 liste, nalazi se dosta Samsungovih uređaja – Galaxy A7 (17h i 43min), A8 (17h i 34min) i J5 (17h i 50min). Tu je važno spomenuti i Motorolu One koja je izdržala 17 sati i 35 minuta.

Što se tiče nekih novih uređaja čiji performans nije bio impresivan, tu valja spomenuti Google Pixel 3 koji je trajao samo 12 sati na jednom punjenju i Pixel XL koji je bio nešto jači od 13 sati. Najveći krivac za to je Qualcommov čip Snapdragon 845 koji nije učinkovit poput svog prethodnika. Snaga je ove telefone koštala cjelokupnog trajanja baterije.

Kako je već spomenuto, ni nedavni Apple iPhone uređaji nisu se pokazali. Uređaj iPhone Xs koji koristi A12 Bionic čip trajao je 12 sati i 45 minuta, a jeftiniji iPhone XR je bio nešto jači od toga. Najizdržljiviji Appleov uređaj je bio iPhone Xs Max koji je potrajao 14 sati i 18 minuta s jednim punjenjem.


Prevela: Ružica Ereš