Deset tehnoloških inovacija koje bi mogle promijeniti svijet

Tehnološki napredak sa sobom donosi revolucionarne promjene. Koliko su one dobre ili loše, samo vrijeme može pokazati.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 24.06.19 u 11:26
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Pitate se koje su trenutno najbolje tehnološke inovacije? Neke od njih su poprilično očite, a druge bi vas mogle iznenaditi. U sljedećim redcima možete pročitati nešto o najzanimljivijim i potencijalno revolucionarnim tehnološkim inovacijama koje se trenutno istražuju ili razvijaju.

Interesting Engineering napravio je top listu najnovijih tehnologija za ovu godinu i ubuduće koja sadržava sasvim dovoljno informacija za jedan kratki pregled.

Umjetna inteligencija

U posljednjih nekoliko godina se u područje umjetne inteligencije vrše velika financijska ulaganja. Prema izvještaju Forbesa, 80% tvrtki i poduzeća trenutno ulaže ili planira proširiti ulaganje u umjetnu inteligenciju. Ovaj priliv novca pokrenuo je neke ozbiljne inovacije kada je u pitanju strojno učenje. S ovoliko novca u opticaju, tehnički stručnjaci vjeruju kako će umjetna inteligencija stvarno postati "zrela" u narednih nekoliko godina.

Superbrzi internet i 5G mobilna mreža

Glad za bržom i boljom internetskom vezom gura tehnološki razvoj naprijed. Tvrtke i privatni korisnici uvijek žele brži internet, a industrija radi na poboljšanjima. Internet koji radi "brzinom munje" samo što nije stigao, a transformirat će mnoge aspekte naših života. Ukoliko se uspješno postigne, velika brzina interneta će povećati učinkovitost radnika i pružiti pouzdane komunikacijske alate tvrtkama koje se oslanjaju na radnike "na daljinu". Tu bi 5G mobilna mreža mogla promijeniti svijet i to u mjeri u kojoj je "obični" internet promijenio prije par desetljeća.

Pametna tehnologija

Pametna tehnologija je sve veći dio naši života, čak i u našim domovima. Potražnja za sve boljim pametnim kućanskim aparatima i sustavima za zabavu mijenja način na koji se socijaliziramo. Bilo da je riječ o promjenama na bolje ili na gore, ono što imamo danas je samo površina priče koju nosi budućnost. Trenutni trendovi ukazuju na veću potražnju za boljom kontrolom načina na koji se zabavljamo kod kuće. Jedno od zanimljivijih područja u tom aspektu su savitljivi ekrani. Ukoliko ostvare obećanja o zaobljavanju u svim uvjetima i okruženjima, mogli bi u potpunosti promijeniti način zabavljanja i oglašavanja.

Robotika

Čak i zbog neznatnih promjena u njihovoj radnoj okolini koje su izvan njihovog programiranog postupka, današnji roboti naglo prestaju funkcionirati. To je područje gdje razvoj robotskih vještina može imati nevjerojatnu priliku za fleksibilniju automatizaciju. Iako je robote i danas moguće programirati da nešto prepoznaju kada to ponovno vide u budućnosti, sadašnja istraživanja i eksperimenti pokušavaju ih naučiti da to čine kroz postupak pokušaja i pogreške. Jedan od primjera za to je projekt Dactyl, robot koji je naučio okrenuti igračku koristeći svoje "prste".

Sučelje mozak-računalo

Miš i tipkovnica bi zbog inovacija poput Neuralinka Elona Muska mogle bi postati zastarjelim tehnologijama. Dostignuća na ovom području brzo se odvijaju i obećavaju nam kontrolu računalima pomoću misli. Je li u pitanju revolucionarno tehnološko otkriće ili ne, procijenite sami.

Medicinski uređaji koji se mogu progutati

Trenutno se razvijaju mali uređaji za slikanje fotografija vaših probavnih organa koji se mogu progutati. Smiju se primjenjivati čak i kod novorođenčadi i djece. Kada se u potpunosti razviju, oni će revolucionirati način na koji liječnici dijagnosticiraju i nadziru neke ozbiljne bolesti, bit će nevjerojatno moćan alat u borbi protiv bolesti poput raka ili crijevnih poremećaja poput celijaklije.

Specijalizirana cjepiva protiv raka

Zahvaljujući znanstvenom razvoju, uskoro bi se mogli pojaviti personalizirani lijekovi i cjepiva. Jedna od zanimljivijih primjena ovih dostignuća bi bila mogućnost razvoja personaliziranih cjepiva protiv raka. Iako to zvuči malo nategnuto i nevjerojatno, postoji nada da će medicinski stručnjavi uskoro moći istrenirati naš imunološki sustav da identificira i uništi stanice raka. Ukoliko se to stvarno postigne, rak bi mogao postati stvar prošlosti.

Alternative za meso

Meso je jako važan dio zdrave prehrane, ali postoji jedan problem – životinje moraju umrijeti da bismo se mi prehranili. U tijeku su brojni projekti koji za cilj imaju osigurati meso bez ubijanja životinja. Alternative koje imaju jednaku hranjivu vrijednosti i imitiraju okus pravog mesa, uskoro bi mogle postati stvarnost, bilo da je riječ o laboratorijskom uzgoju, 3D printu ili veganskim zamjenama za meso na biljnoj bazi. One će čovječanstvu ponuditi način za značajno smanjenje kolektivnog apetita za mesom koje ima veliki utjecaj na naš planet.

Promjene vodovodnih sustava

Trenutno se razvijaju "ekološki prihvatljivi" zahodi kojima nije potreban kanalizacijski sustav i mogu tretirati otpad na licu mjesta. Uspješan razvoj ovakvih alternativa kanalizacijskim odvodima bit će revolucionarni za gradove u budućnosti kao i za prijeko potrebnu sanitaciju mnogih dijelova svijeta koji danas nemaju "luksuz" kanalizacijskih sustava. Bill Gates je raspisao natječaj pod nazivom Reinvent the Toilet kako bi pronašao prikladne i održive prototipe za to. Mnogi podnesci su zaista obećavajući i mogli bi biti od velike koristi za čovječanstvo i okoliš.


GAN – generativne kontradiktorne mreže

Generativne kontradiktorne mreže su jedno od najnovijih dostignuća u području proučavanja neuronskih mreža. Ova vrsta strojnog učenja koju je izumio Ian Goodfellow u osnovi postavlja dvije neuralne mreže jednu nasuprot drugoj kako bi riješile zadani problem. U zadanom početnom stanju, te dvije mreže obično se bore u ne-nultoj igri kako bi pronašle rješenje za zadani problem. Neki kažu kako je GAN "najbolja ideja u strojnom učenju u posljednjih dvadeset godina". Primjena ove tehnologije podrazumijeva generiranje umjetnih slika, modeliranje, poboljšanje računalnih igrica itd.

Pored opisanih tehnoloških inovacija postoje još neke koje zaista vrijedi spomenuti: 3D printanje metala, umjetni embriji, pametni gradovi, pristupačna umjetna inteligencija, prijevod stranog jezika u trenutku, nulte stope emisije ugljikovog plina, predviđanje budućnosti na osnovi genetike.

Neka od područja u kojima se provodi najveći broj istraživanja su: Big Data, strojno učenje, usluge računarstva u oblaku, obrazovanje uz pomoć računala, bioinformatika, veća sigurnost na internetu.


Prevela: Ružica Ereš