Francuska Narodna skupština izglasala zakon za zaustavljanje govora mržnje i nasilnih sadržaja na Internetu

Kritičari zakona tvrde kako ovaj zakon stavlja previše moći u ruke vlasnika društvenih platformi, čime ih čini "cenzorima online izražavanja".

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 09.07.19 u 20:06
https://bit.ly/2Yz2O9F
Zastupnici u francuskoj Narodnoj skupštini izglasali su u petak značajan zakon u borbi protiv govora mržnje na internetu, koji će obavezati društvene mreže da u roku od 24 sata uklone uvredljive sadržaje, kao i da naprave opciju koja će korisnicima omogućiti direktno označavanje zloupotreba društvenih medija kada ih primijete. Zakon je usvojen sa 434 glasa za, 69 sudržanih i 33 glasa protiv, a izrađen je po uzoru na njemački model koji je stupio na snagu prošle godine.

Kako izvještava The Guardian, web-stranice koje se ne budu pridržavale zakona i ne budu uklanjale "jasno nedopuštene" sadržaje, mogle bi se suočiti s kaznama u visini od čak 1,25 milijuna eura. Zakon će sada biti predan na pregled francuskom Senatu koji može predložiti amandmane.

Na summitu održanom u Parizu u svibnju ove godine zbog napada na džamije u Novom Zelandu koji je odnio 51 život, vlade su optužile internetske platforme za nedovoljan angažman na sprječavanju govora mržnje, na što je posebice utjecala i live snimka napada koju je unatoč pokušajima uklanjanja vidjelo i podijelilo više milijuna ljudi.

"Moramo osigurati zaštitu ljudi na internetu, posebice najugroženijih skupina", rekla je Laetitia Avia, koja je izradila nacrt zakona. Ona tvrdi kako je i sama na Twitteru doživjela mnoštvo uvreda na rasnoj osnovi.

S druge strane, kritičari zakona tvrde kako ovaj zakon stavlja previše moći u ruke vlasnika društvenih platformi, čime ih čini "cenzorima online izražavanja".

U posljednjih nekoliko mjeseci su jake tehnološke tvrtke poput Facebooka i YouTubea najavile pojačanje regulacija nad govorom mržnje i nasilnim sadržajem. Međutim, Facebook preispituje jesu li očekivanja za uklanjanjem uvredljivog i nasilnog sadržaja unutar 24 sata realna, tvrdeći da mnoge objave zahtijevaju detaljniju analizu i zahtjevnu pravnu procjenu.


Prevela: Ružica Ereš