Huaweijev pametni telefon s OS-om tvrtke mogao bi se pojaviti na tržištu do kraja godine

Huawei, uz Huawei Mate30 seriju pametnih telefona, najesen namjerava izbaciti i novi pametni telefon vrijedan otprilike $300 koji će operirati na HongMeng sustavu, tvrdi kineski Global Times.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 05.08.19 u 14:34
http://bit.ly/33dAv48
Izgleda da Huawei ide naprijed u svom pokušaju odmicanja od Googleovog Android operativnog sustava i stvaranja vlastitog.

Od svibnja ove godine, kada je američka vlada Huaweiju zabranila suradnju s američkim softverskim i hardverskim kompanijama, tvrtka nastoji stvoriti svoj operativni sustav naziva HongMeng, piše Interesting Engineering.

Izgleda da bi taj cilj mogli ostvariti prije kraja ove godine, tvrdi kineska državna medijska web-stranica Global Times, koja je došla do informacija da Huawei, uz Huawei Mate30 seriju pametnih telefona, najesen namjerava izbaciti i novi pametni telefon vrijedan otprilike $300 koji će operirati na HongMeng sustavu.

To znači da će HongMeng pokretati Huaweijeve jeftinije i slabije pametne telefone, dok će flagship uređaji i dalje imati Android OS.

Još uvijek se ne zna hoće li HongMeng OS ubuduće pokrivati sve pametne uređaje tvrtke Huawei, ali sigurno je dio njene dugoročne poslovne strategije. Ukoliko rješavanje stvari sa SAD-om ne budu ubrzo riješene, tvrtka mora biti spremna na sve moguće ishode.

HongMeng se razvija za rad i na drugim uređajima (poput pametnih televizora) pomoću tehnologije Interneta stvari, a ne samo na pametnim telefonima.

Novi operativni sustav morat će razviti i sistem aplikacija kako bi bio konkurentan Appleovom App Storeu i Googleovoj Play trgovini – na čemu se još uvijek radi.

Ren Zhengfei, direktor i osnivač Huaweija, prošlog mjeseca je izjavio da će HongMeng vrlo vjerojatno biti brži od Androida.

Ipak, budući da ima dosta različitih nagađanja, treba pričekati i vidjeti što će Huawei službeno objaviti o svom nadolazećem OS-u. Više detalja bi moglo biti poznato nakon 9. kolovoza kada se u Dongguanu (Kina) održava Huaweijeva konferencija za programere.


Prevela: Ružica Ereš