Izumitelj Franky Zapata iz drugog pokušaja uspješno preletio La Manche

"Ja nisam taj koji treba odlučiti je li ovo povijesni događaj ili ne, to će vrijeme pokazati."

AUTOR: Tech Crunch
OBJAVLJENO: 06.08.19 u 16:21
http://bit.ly/2YLfeLJ
Nakon neuspješnog pokušaja u srpnju, francuski izumitelj Franky Zapata ovog je vikenda uspješno preletio La Manche na tzv. flyboardu. Njegovo putovanje trajalo je dvadesetak minuta, a krenuo je iz Sangattea na sjeveru Francuske i sletio u zaljev St. Margaret u Engleskoj.

"Zadnjih pet-šest kilometara jednostavno sam uživao", rekao je Zapata za Reuters i druge novinare nakon slijetanja. "Ja nisam taj koji treba odlučiti je li ovo povijesni događaj ili ne, to će vrijeme pokazati".

Ovaj bivši trkač na džet skiju osmislio je i razvio koncept Flyboard Air prije otprilike tri godine. Prije mjesec dana, 14. srpnja, Zapata je sudjelovao na francuskoj vojnoj paradi povodom Dana Bastille leteći na ovom uređaju. Deset dana nakon toga pokušao je preletjeti kanal, što je završilo padom u more kada je pokušao sletjeti na platformu na brodu kako bi natočio gorivo.

I ovaj put je morao ponovno natočiti gorivo, ali nije bilo sličnih incidenata. Pratila su ga tri helikoptera, a više desetaka dobronamjernih ljudi dočekalo ga je pri slijetanju.

Kratki videoprilog o ovom događaju možete pogledati u našoj galeriji povrh članka.


Prevela: Ružica Ereš