Huawei službeno predstavio operativni sustav Harmony, svoju alternativu Androidu

Harmony će do kraja ove godine stići na pametne TV i druge uređaje s "pametnim ekranima", a u narednih nekoliko godinama postat će dostupan i na infotainment sustave za automobile, nosive uređaje. Prvi pametni telefon s ovim operativnim sustavom već sutra bi trebao biti na tržištu, a riječ je o uređaju iz Honor serije.

AUTOR: CNet
OBJAVLJENO: 09.08.19 u 12:20
http://bit.ly/2YQQFgl
Huawei je jutros na konferenciji za programere (HDC) službeno predstavio svoj novi operativni sustav – HarmonyOS. Otkako je Trumpova administracija stavila ovu kinesku tvrtku na crnu listu, počelo se govoriti o tome da ona razvija svoj operativni sustav. Pretpostavke su bile da će se zvati HongMeng, da će raditi pomoću tehnologije Interneta stvari (Internet of Things) na više pametnih uređaja te da postoji dugoročni cilj ove tvrtke da taj OS postane alternativa Androidu. Na konferenciji se pokazalo da je većina pretpostavki istinita.

Huawei je već neko vrijeme u središtu borbe između Washingtona i Pekiga zbog ambicija kineske vlasti u razvoju kompetitivnih tvrtki u robotici i drugim tehnološkim poljima. Trumpova administracija smatra da kineski potezi temeljene intelektualnoj krađi i pritiscima na tvrtke da predaju svoju tehnologiju, čime se krše obveze slobodne trgovine.

Washington je tvrtku Huawei, između ostalih, zbog navedenih razloga označio kao sigurnosnu prijetnju.

U svom govoru na konferenciji, izvršni direktor Huaweijeve poslovne grupe za potrošače Richard Yu rekao je da je HarmonyOS već spreman za pametne telefona ali da se još neko vrijeme neće tako koristiti "zbog razmatranja partnerstava". Ipak, ukoliko tvrtka ne bude mogla koristiti Googleov Android, Harmony je već spreman za aktivaciju, piše CNet. Prebacivanje s Androida na Harmony iziskivalo bi svega nekoliko dana, potvrdio je Yu. Ovaj operativni sustav podržavao bi više jezika aplikacija – Android, Linux i HTML5 – a jednako kao Android, bio bi open source sustav. To znači da programeri mogu modificirati Harmony prema potrebama uređaja koje koriste.

Harmony će do kraja ove godine stići na pametne TV i druge uređaje s "pametnim ekranima", a u narednih nekoliko godinama postat će dostupan i u infotainment sustavima za automobile i nosivim uređajima. Prvi pametni telefon s ovim operativnim sustavom već sutra bi trebao biti na tržištu, a riječ je o uređaju iz Honor serije.

Huawei je bio meta američkog zakonodavstva zbog zabrinutosti oko bliskosti tvrtke s kineskom vladom i straha od špijuniranja. To je bila osnova Trumpovog stavljanja ove kompanije na tzv. crnu listu u svibnju, što joj je onemogućilo korištenje američkih proizvoda – pa time i AndroidOS-a. Iz Huaweija su u više razloga naglasili da su ovakvi američki strahovi neosnovani, a Trump je obećao povlačenje zabrane.

Na konferenciji su objavljeni i detalji o sljedećoj verziji Huaweijevog softvera za pametne telefone, EMUI10. EMUI je modificirana inačica Androida koju će tvrtka zadržati još neko vrijeme. EMUI10 će biti dostupan na nadolazećim telefonima Mate30 serije, a fokus ovog OS-a će – slično Harmonyju – biti na kompatibilnosti različitih uređaja, integraciji s pametnim televizorima, laptopima, automobilima pa čak i dronovima. Primjerice, na pozive primljene na telefonima s EMUI10 sustavom, korisnik se može javiti i putem pametnog televizora, a zaslon pametnog telefona može se "prebaciti" na zaslon laptopa.

"Pomoću ovog softvera, kombiniramo laptope i pametne telefone u novi oblik uređaja", objasnio je Wang Chenglu, šef Huaweijevog odjela za razvoj softvera.

Najava novog operativnog sustava najbolji je pokazatelj rastuće sposobnosti tvrtke Huawei, koja je drugi svjetski brand pametnih telefona i najveći svjetski proizvođač mrežne opreme za mobilne operatere.


Prevela: Ružica Ereš