Kratka povijest internetskih domena

Nazivi domena ušli su u internetsku infrastrukturu prije nekoliko desetljeća, a uvijek je zanimljivo naučiti nešto novo o razdoblju kada je internet bio samo koncept ili ideja. Budući da je internet nešto što stalno koristimo, uvijek je dobro prisjetiti se kako je nastao i nastojati razumjeti kako funkcionira danas.

AUTOR: Tech Radar
OBJAVLJENO: 14.08.19 u 17:38
OSVJEŽENO: 14.08.19 u 17:38
http://bit.ly/2Z7ZAKl
Svi koristimo nazive domena za navigaciju internetom, no, jeste li ikad razmišljali o tom odakle zapravo ideja za internetske domene? Zašto ih koristimo i oslanjamo se na njih prilikom surfanja bespućima interneta, od jedne web-stranice do druge?

S obzirom na to koliko se služimo internetom ili smo čak vlasnici neke internet domene, jako malo ljudi zna zašto su domene nastale i zašto ih još uvijek koristimo. Nazivi domena dio su tzv. Domain System Name (DNS, domenski sustav imena) u internetskoj infrastrukturi. Ako ste se ikad zapitali što stoji iza kupovine vaše osobne web-stranice ili zašto ona uopće postoji, onda ste na pravom mjestu.

"Nazivi domena koriste se u različitim mrežnim kontekstima, za imenovanje aplikacija, ali i za njihovo adresiranje. Općenito, naziv domene identificira mrežnu domenu i predstavlja izvor internetskog protokola (IP) za prijenos podataka poput osobnog računala koje se koristi za pristup internetu, računala (servera) koji vašu web stranicu ima spremljenu i omogućuje njeno prikazivanje posjetiteljima (hosting), web mjestima i svim drugim uslugama koje se obavljaju putem interneta. U 2017. godini registrirano je 330,6 milijuna novih domena", Wiki.

ARPANET

Najjednostavnije rečeno, naziv domene omogućuje pristup sadržaju kojem želite pristupiti na internetu. Nazivi domena prvi put se pojavljuju i koriste još 1983. godine, a prva mogućnost registracije web domene postala je dostupna od 24. veljače 1986. godine.

Prije DNS-a pristupili biste različitim adresama računalnih mreža pomoću brojčane adrese host računala. Svako računalo na mreži moglo je pristupiti datotekama drugih računala pomoću ovih brojčanih adresa. Zbog složenosti funkcioniranja interneta, DNS se morao uvesti. Pamćenje brojčanih adresa bi dosta otežalo funkcioniranje interneta i pristup stranicama. Stoga je DNS uveden kroz projekt ARPANET u sklopu američke Agencije za napredne istraživačke projekte, piše Tech Radar.

Domene najviše razine (Top Level Domains – TLD)

Kako bi bolje razumjeli nazive domena, važno je imati na umu da su oni podijeljeni na tri dijela. Poznata proširenja naziva domene poput oznaka .COM ili .ORG nazivaju se "domenama najviše razine". Ona se primjenjuju na bilo koju riječ koja dolazi nakon točke. Središnji dio domene predstavlja naziv koji odaberete za svoj brend, tvrtku ili osobnu web stranicu. Tu je riječ o tzv. "domeni druge razine". Prvi dio domene naziva se "poddomena", a najpoznatiji oblik je "www".

1984. godine uvedeno je sedam domena najviše razine:

.com: u pitanju je skraćenica riječi komercijalno (commercial), a prvotna upotreba ovih domena bila je namijenjena za komercijalne organizacije. Danas je registrirano skoro 150 milijuna .com domena, što ju čini najprepoznatljivijom domenom najviše razine,

.org: riječ je o proširenju domene prvotno namijenjenom za neprofitne i dobrotvorne organizacije. Iako danas nije isključivo vezana uz to, još uvijek je pretežno povezana s raznim oblicima organizacija koje služe javnom dobru.

.net: ovo proširenje skraćenica je riječi mreža (network), a rađen je imajući na umu umrežavanje. Na samom početku je bio povezan s internetskim tvrtkama i tehnološkom infrastrukturom.

.int: u pitanju je skraćenica za riječ međunarodno (international), a ova domena bila je namijenjena međunarodnim organizacijama.

.edu: ova domena je ustvari skraćenica riječi obrazovanje (education). Prvobitno je bila otvorena za sve vrste obrazovnih ustanova, no to je kasnije ograničeno isključivo na akreditirane škole, najčešće iz SAD-a.

.gov: skraćenica riječi vlada (government). Ovu domenu koriste isključivo vladine agencije i službe SAD-a na svim razinama vlasti.

Naziv prve registrirane domene na internetu bio je symbolics.com. Na ovoj web stranici nalazi se i muzej posvećen povijesti Interneta.

Bez domena najviše razine i njihove dostupnosti javnosti ne bismo bili u mogućnosti registrirati naziv domene. Danas postoji na stotine TLD-ova koje možete odabrati. Mnogi od njih su otvoreni za registraciju i nemaju ograničenja upotrebe. Ako vaša domena najviše razine ima više od tri slova, onda je u pitanju generička domena najviše razine – gTLD. Ukoliko ona ima dva slova, onda je u pitanju državna domena najviše razine (ccTLD). Države su odredile svoj ccTLD na temelju ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) koda.

Nazivi domena ušli su u internetsku infrastrukturu prije nekoliko desetljeća, a uvijek je zanimljivo naučiti nešto novo o razdoblju kada je internet bio samo koncept ili ideja. Budući da je Internet nešto što svakodnevno koristimo, uvijek je dobro prisjetiti se kako je nastao i nastojati razumjeti kako funkcionira danas.


Prevela: Ružica Ereš