Norveški električni avion srušio se u jezero tijekom testnog leta

U avionu su bili pilot Dag Falk-Peterson, izvršni direktor državne zrakoplovne tvrtke Avinor, i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo. Srećom, nitko nije ozlijeđen u padu.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 16.08.19 u 17:46
http://bit.ly/2Z8RxwQ
Norveška je u srijedu (neuspješno) predstavila svoj prvi plan zrakoplova na baterije prilikom testnog leta. Nažalost, iz još uvijek nepoznatih razloga avion Alpha Electro G2 srušio se u jezero.

Iako nitko nije ozlijeđen, pad ovog aviona neugodan je početak planova ove zemlje za potpunu elektrifikaciju svojih zračnih puteva u roku od 20 godina, a prvi komercijalni letovi električnim avionima najavljeni su već za 2025. godinu.

U avionu su bili pilot Dag Falk-Peterson, izvršni direktor državne zrakoplovne tvrtke Avinor, i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo. Reuters izvještava da se ovim zrakoplovom ranije vozio i ministar okoliša Ola Elvestuen, kada nije bilo problema.

Ostaje nejasno je li se pad sustava dogodio zbog propusta u izradi baterijskog sustava ili je pak posljedica nekih drugih problema.

"Signalizirao sam problem i potražio mjesto za slijetanje", rekao je pilot za Reuters. "Ovo nije dobra situacija za naš posao".