Tesla Roadster napravio prvi krug oko Sunca

Tesla Roadster završio je svoju prvu orbitu oko Sunca 557 dana nakon probnog lansiranja rakete Falcon Heavy.

AUTOR: Interesting Egineering
OBJAVLJENO: 19.08.19 u 15:31
http://bit.ly/2HdYgjb
Naravno da se svi sjećamo da je SpaceX poslao Tesla Roadster u svemir s lutkom uz melodije Davida Bowieja. Crveni Tesla Roadster lansiran je u okviru testnog lansiranja rakete Falcon Heavy u veljači 2018. godine, a upravo je napravio prvi krug oko Sunca.

Prošlo je tek nešto više od godinu i pol dana otkada je Starman lansiran u svemir. Trenutno se kreće od Zemlje, udaljen 298,588,387 km od naše planete, i približava se Marsu, od kojeg je udaljen 111,561,562 km. Njegovo kretanje možete pratiti na web stranici WhereIsRoadster, budući da se kreće brzinom od otprilike 41.700 km/h.

U roku od 9 mjeseci nakon lansiranja, Starman je već bio prošao Crveni planet. Prema podacima sa spomenute web stranice, Tesla Roadster završio je svoju prvu orbitu oko Sunca 557 dana nakon probnog lansiranja rakete Falcon Heavy, piše Interesting Engineering. SpaceX je objavio live video Starmanovog leta dok je još uvijek bio u blizini našeg planeta.

Na stranici WhereIsRoadster možete pronaći mnogo zanimljivih podataka. Primjerice, Tesla Roadster je otputovao tako daleko da je prešao sve svjetske ceste više od 33 puta. Da akumulator ovog automobila još uvijek radi, Starman bi dosad poslušao pjesmu Space Oddity 151.771 puta u jedno i pjesmu Is There Life On Mars? 204.505 puta na drugo uho.

Starman se neće približiti Zemlji do 5. studenog 2020. godine, a i tada će biti udaljen skoro 52 milijuna kilometara od Zemlje. Prije toga će se 7. listopada iduće godine približiti Marsu na otprilike 7.4 milijuna kilometara. Nakon toga kreće na daleki put "od kuće" – prema procjenama, najvjerojatnije se neće približavati Zemlji do 2047. godine.


Prevela: Ružica Ereš