YouTube, Facebook i Twitter gase kineske profile koji vode internetsku kampanju protiv prosvjeda u Hong Kongu

Kako tvrde iz Twittera i Facebooka, kineska vlada pokušava utjecati na javno mnijenje o Hong Kongu putem interneta.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 23.08.19 u 11:12
http://bit.ly/2HiBZR5
YouTube je ugasio 210 kanala koji su bili dio organizirane kampanje protiv prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu. Akcija ove usluge u vlasništvu Googlea uslijedila je nakon što su Twitter i Facebook optužili kinesku vladu da stoji iza kampanje diskreditacije prodemokratskog pokreta u Hong Kongu na društvenim medijima i sijanja političkih neslaganja u gradu.

"Ugasili smo 210 kanala na YouTube kad smo otkrili kanale koji su koordinirano objavljivali videozapise povezane s trenutnim prosvjedima u Hong Kongu", rekao je Shane Huntley iz Googleovog tima za sigurnosne prijenje. "Ovo otkriće bilo je u skladu s nedavnim opažanjima i radnjama o Kini koje su nedavno objavili Facebook i Twitter".

Te dvije tvrtke su u ponedjeljak objavile kako su morale izbrisati oko 1.000 aktivnih profila povezanih s koordiniranom kampanjom utjecaja. Iz Twittera tvrde kako su morali ugasiti dodatnih 200.000 profila prije nego što bi došlo do ozbiljnijih problema.

"Ovi računi su pokušavali namjerno sijati politički nemir u Hong Kongu, uključujući potkopavanje legitimiteta i političkog stava pokreta na terenu", stoji u izvješću Twittera o gašenju ovih računa. Iz Facebooka su priopćili da su neke objave računa koje su ugasili uspoređivali prosvjednike u Hong Kongu s militantima Islamske, opisivali ih kao žohare i tvrdili da planiraju ubijati ljude praćkama.

Hong Kong je u središtu dosad neviđene političke krize, u kojoj su milijuni građana izašli na ulice tražeći veće slobode.

Kina je upozorila da postoji mogućnost uporabe sile za gušenje protesta koji traju već skoro tri mjeseca, a neke su sudionike usporedili s "teroristima".

Kako tvrde iz Twittera i Facebooka, kineska vlada pokušava utjecati na javno mnijenje o Hong Kongu putem interneta. "Otkrivamo značajnu informacijsku operaciju koju podpire država, usredotočenu na situaciju u Hong Kongu, posebice na pokret prosvjednika i njihove apele za političke promjene", rekli su iz Twittera i dodali kako su pronašli 936 profila iz Kine koji su širili dezinformacije. "Na temelju naših intenzivnih istraga pronašli smo pouzdane dokaze koji pokazuju da je u pitanju koordinirana operacija podržana od strane države".

U Kini su zabranjene društvene mreže Twitter i Facebook, u okviru vladinog "Velikog vatrozida". Zbog tih zabrana, mnogim se lažnim računima pristupa pomoću VPN usluga koje daju lažnu sliku lokacije korisnika. "Međutim, nekim se profilima pristupa kroz određene IP adrese iz kontinentalne Kine koje nisu blokirane", objasnili su iz Twittera.

Facebook je objavio da su reagirali na obavještenje iz Twittera i obrisali sedam Facebook stranica, tri grupe i pet profila koji su imali otprilike 15.500 pratitelja. "Iako su ljudi koji stoje iza ovih aktivnosti pokušali sakriti svoje stvarne identitete, istragom smo došli do pojedinaca povezanih s kineskom vladom", rekli su iz Facebooka.


Prevela: Ružica Ereš