Savjeti za čuvanje kablova za punjače

Lomljivost kablova za punjače često je izvor frustracija, ali i troška. No, postoje načini na koje možemo produžiti njihov vijek trajanja.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 24.08.19 u 14:16
OSVJEŽENO: 24.08.19 u 14:16
http://bit.ly/2ZpntgN
Jedna od najiritantnijih stvari je pucanje kabla za punjač – posebno ako je bio relativno nov. No, to može biti i vrlo opasno jer slomljeni kabel jer se mogu vidjeti unutrašnje žice, što može povećati rizik od strujnog udara.

Ipak, postoji nekoliko preventivnih poteza koje možete napraviti kako biste sačuvali vaše kablove za punjač.

Vodite računa o vašim kablovima – pri uklanjanju kabla iz utičnice uvijek držite utikač, nemojte previše savijati krajeve kabla (najbolje je nikako to ne činiti) i možda bi bilo dobro da ga čuvate u nekoj vrsti novčanika ili kutijice kada ga ne koristite.

Zaštita za kabel – zaštite za kabel djeluju na način da štite mjesto na kojem se kabel spaja s metalnim ili plastičnim utikačem.

Magnetski adapteri – problem s kablovima može se potpuno izbjeći ukoliko ste otvoreni za korištenje magnetskih adaptera umjesto tradicionalnih kablova.

Opruga – ovo je stari trik ali je vrlo učinkovit, kabel se omota oprugom kako bi ga zaštitili. Na sličan način mogu se iskoristiti i tanke telefonske žice.

Električna vrpca – još jedna od jednostavnih i povoljnijih metoda je da omotate električnu vrpcu oko krajeva kabla pri utikačima.

Paracord narukvice – za jako krhke kablove od punjača mogu se iskoristiti paracord narukvice kako bi se osigurala bolja zaštita.

Naravno, važno je napomenuti da se kablovi za punjače poprilično pohabaju tijekom korištenja. Stoga ih je najbolje od samog početka oprezno koristiti. Oni koji koriste iPhone uređaje, možda mogu razmotriti kupovinu ojačanog kabla za iPhone punjače, koji je dosta otporniji na oštećenja od standardnih kablova, piše Interesting Engineering. S druge strane, možete odustati od kablova i isprobati metode bežičnog punjenja.

Oni najsumnjičaviji među nama mogli bi pomisliti da se kablovi za punjač lako pokidaju jer su namjerno tako pravljeni, no u pitanju su neki drugi i manje 'zlobni' razlozi: za razliku od drugih uređaja, telefon koristimo dosta češće i 'mobilnije', što dovodi do savijanja i istezanja kabla i povećava šanse za oštećenje; kablovi za punjač mobitela su relativno mali i tanki, zbog čega su sami po sebi lomljiviji od drugih; češće ih nosimo sa sobom od drugih kablova, što također povećava šanse za oštećenja.


Prevela: Ružica Ereš